Recepty

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

Šéfredaktorka Elly

0

Milujete rýžové nákypy? Vyzkoušejte náš, trochu netradiční, recept na nákyp z rýže a pohanky.

Potřebujeme

  • 200 g kulatozrnná rýže Menu Gold
  • 40 g pohanka Menu Gold
  • 600 ml mléko
  • 120 g máslo
  • 3 ks vejce
  • 1/2 sáčku vanilkový cukr
  • 80 g cukr
  • 400 g dušená jablka
  • trochu mletá skořice
  • podle chuti cukr moučka
  • špetka sůl

Postup


Rýži a pohanku propláchneme a dáme do vroucího mléka, přidáme sůl, 1/3 másla. Všechno uvaříme do měkka a dáme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme společně s ½ cukru, máslem a citronovou kůrou. Do bílků přidáme cukr a také vyšleháme. Směs vyšlehaných žloutků vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec jemně vpracujeme tuhý sníh z bílků.

Do vymaštěné zapékací nádoby dáme ½ směsi rýže, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem, zakryjeme další půlkou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do trouby, do zlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Nebo lze přelít jahodovým přelivem.

Náš tip

Kvůli tomuto receptu nemusíte rozehřívat troubu. K zapečení použijte ETA Pečenku.

Dobrou chuť přeje Menu Gold.

Pohanka má téměř zázračné účinky na naše zdraví – působí jako prevence proti řadě civilizačních onemocnění. Je cenným zdrojem bílkovin při bezlepkové dietě, vysoce výživná, bohatým zdrojem vlákniny a nenasycených mastných kyselin.

Zrnka kulatozrnné rýže absorbují při vaření velké množství vody. Díky tomu získává kulatozrnná rýže při přípravě lehce krémovitou konzistenci, která je typická i pro tradiční italské risotto. Kulatozrnná rýže Menu Gold je také vhodná k přípravě sladkých jídel – nákypů a rýžových kaší.