
Srnčí ragú se žampiony
Vynikající hlavní chod, který rozhodně potěší každého milovníka masa. Navíc je zvěřina výživná, lehce stravitelná a také obsahuje minimum tuku.
Potřebujeme
- 600g Srnčí maso (např. plec)
- 50ml Koňak
- 3 lžíce Olivový olej
- 50g Slanina na kostičky
- dohromady 200g Kořenová zelenina nakrájená na plátky (mrkev, petržel, celer)
- 1ks Červená cibule
- 1-2 stroužky Nasekaný česnek
- 5 kuliček Nové koření
- 5 kuliček Pepř celý
- 2ks Bobkový list
- 1 lžíce Krupicový cukr
- 1 ks Malý rajčatový protlak
- 1 lžíce Vinný ocet
- 2 kolečka Citron
- 150g Žampiony
- 300-400ml Voda nebo vývar
- 250ml Červené víno
- Hladká mouka
- Koření na zvěřinu
- Sůl
Postup
Maso nakrájíme na kostky (2,5 cm), promícháme s koňakem a necháme 15 minut odležet. Mezitím připravíme zeleninu.
V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, zprudka opečeme maso a zaprášíme moukou (cca 2 lžíce), pak ho vyndáme a necháme chvíli stranou.
Přidáme zbylý olej a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahneme ji dorůžova. Přihodíme cibuli, česnek a celé koření a dále opékáme dozlatova. Posypeme cukrem a mícháme, dokud nezkaramelizuje. Vratíme maso, vmícháme protlak, plátky citronu bez bílé kůry, koření na zvěřinu a ocet.
Podlijeme do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolíme a pečeme v troubě při 160–180 °C cca 1,5hod.
Občas zamícháme a podlíváme pokud je potřeba a asi v polovině přidáme houby.
Když je maso skoro měkké, vlijeme zbylé víno a dusíme úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú doladíme solí, cukrem, octem či citronovou šťávou.
Podáváme s domácími, opečenými bramborovými noky či hladce vyšlehanou bramborovou kaší.
Tip: Vyzkoušejte jako přílohu např. Bramborovo-celerové pyré
Brambory společně s celerem uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmačkáme, přidáme kousek másla a teplého mléka a vyšleháme ručním šlehačem na hladké pyré.
Pozn.: Pokud neseženete zvěřinu, vhodná alternativa může být např. hovězí maso.
Náš tip: Vyberte si koňak na Alkohol.cz


