Tip na víkend: Masové fondue

0

Šéfredaktorka Elly


Sýrové fondue zná snad každý. Stejně jako čokoládové. V nádobě na fondue se ohřívá rozpuštěný sýr nebo čokoláda. Namáčí se kousky bagety nebo ovoce. Je to naprosto dokonalý způsob, jak strávit hezký večer s přáteli. Méně známá je však verze s masem a rozpáleným olejem.

Když ji jednou vyzkoušíte, budete se k ní rádi vracet. Budet potřebovat fondue set, který obsahuje nejen porcelánovou, ale i kovovou misku. Rozpálený olej totiž není žádná sranda. My doporučujeme koupit si sadu, kde se nahřívá buď hořlavou pastou nebo plynovým hořáčkem. Existují i přístroje, které zapojíte do elektriky. Tady ale odpadá ta romantika :-)

Den předem si připravte maso. Nakrájejte na menší kousky, ne příliš silné, aby maso nemuselo být dlouho ponořené v oleji. Zvolte maso, které máte rádi. Výborně se hodí krůtí i kuřecí kousky, vepřová panenka, hovězí svíčková, krevety. Můžete připravit i různé kousky zeleniny nebo žampiony. Všechny kousky naložte do marinády, podle vaší fantazie a chuti.

Naše tipy na marinády

... olej, česnek, hořčice

... olej, cibule, sladká paprika, pepř

... olej, tymián, trocha citronu

... olej, sriracha, koriandr, limeta (hodí se výborně na krevety)

... olej, med, hořčice

... olej a různé sušené bylinkové a kořenící směsi, které jste si oblíbili

A jdeme na to!

Litr oleje (výborný je slunečnicový a řepkový) nalijte do hrnce a dejte ohřát na plotnu. Měl by být opravdu vřelý. Potom ho velice opatrně přelijte do kovové nádoby na fondue. A ihned pod ním zapalte pastu nebo hořák, aby se zbytečně nechladil. To nejlepší přichází...

Pěkně si posedejte kolem nádoby, rozdělte si vidličky (ve fondue sadách bývají většinou barevně rozdělené) a napichujte maso podle vaší chuti. To ponořte do oleje a nechejte osmahnout. Krevetám a kuřecímu masu stačí opravdu chvilička.

Do mističek, které patří k fondue sadě nebo je máte zvlášť, dejte různé dipy, do kterých si ještě můžete maso namočit.

Zábava začíná!

Jakou přílohu?

Vyberte si podle chuti. Je fajn, když jsou přílohy pestré. Skvělé jsou kousky čerstvé bagety, pečené brambory, saláty, bramborové placky, někdo dokonce podává vařenou rýži.

Náš tip

Výbornou sadu na fondue vyrábí Tescoma. Vynikající pro přípravu a stylové podávání masového, sýrového a čokoládového fondue, určeno až pro 6 osob. Dvě nádoby - nerezová pro masové a keramická pro sýrové a čokoládové fondue, 6 otočných keramických misek, 6 barevně rozlišených fondue vidliček a lžiček, nastavitelný plamen. Vyrobeno z prvotřídní nerezavějící oceli, odolné keramiky a kvalitního plastu.

Fotogalerie