
Vaječný koňak podle Sandtnerové
Marie Janků-Sandtnerová byla česká učitelka, žijící v letech 1885 až 1945 v Praze. Byla známou propagátorkou zdravé výživy a její kuchařky jsou dodnes velice oblíbené. Jednu z nich se mi podařilo získat na Databázi knih a je má oblíbená. Rozhodla jsem se podle ní připravit vánoční vaječný koňak. Recept je trochu jiný než notoricky známý vaječňák ze salka. Ale velice chutný. Vyzkoušejte ho s námi.
Potřebujeme
- 8 ks žloutky
- 500 ml mléko
- 200 g cukr moučka
- 3 cm vanilka
- 125 ml líh (případně rum)
Postup
V kotlíku zamícháme v syrovém mléce neb smetaně vanilku v celku, moučkový cukr a žloutky. Kotlík s obsahem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na plotně šleháme, až zhoustne.
Pak jej dáme vychladnouti, vanilku vyndáme (usušenou můžeme upotřebiti do buchet) a zamícháme do něho líh.
Poznámka: Text jsem ponechala stejný, jaký je v kuchařce, stejně tak suroviny. Jen místo líhu používám doma rum a přidávám více vanilky. Nejdříve z ní vyškrábnu semínka, která přidám do mléka a ještě v ní nechám povařit i zbytek lusku. Dávám jeden lusk na jednu dávku.

