Recepty

Velikonoční mazanec

Šéfredaktorka Elly

0

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte si s námi výborný mazanec podle vyzkoušeného receptu.

Potřebujeme

  • 750 g polohrubá mouka
  • 2 ks vejce
  • 150 g cukr krupice
  • 1 lžíce do kvásku cukr moučka
  • 125 g máslo
  • 350 ml plnotučné mléko
  • 40 g droždí
  • špetka sůl
  • hrozinky a mandle do těsta i na ozdobu
  • kůra z 1 citronu
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem.

Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.