Recepty

Vepřové s klobásou a luštěninami

Šéfredaktorka Elly

0

Recept, ke kterému inspiroval kuchař Jamie Oliver. Vyplatí se sledovat jeho báječné pořady. Je v nich spousta inspirace!

Potřebujeme

  • 700 g vepřová kýta
  • 2 ks klobásky
  • 2 plechovky bílé fazole
  • 1 plechovka červené fazole
  • 1 plechovka cizrna
  • 2 plechovky loupaná krájená rajčata
  • 1 plechovka rajčatový protlak
  • 1 ks cibule červená
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks hřebíček
  • 2 ks nové koření
  • trochu rozmarýn
  • podle potřeby olivový olej
  • podle chuti červená mletá paprika
  • podle potřeby sádlo
  • 3 stroužky česnek

Postup


Na vepřovém masu, které necháme vcelku, nahoře nakrájíme mřížky. Připravíme si směs z olivového oleje, soli a mleté papriky. Tuto směs vetřeme do horní části masa, přes nakrájené mřížky. Vezmeme velký hluboký pekáč, do kterého dáme kousek sádla. Na rozpáleném tuku maso ze všech pořádně opečeme.

Cibuli nakrájíme na kolečka a přidáme k masu do pekáče. Přidáme také klobásu, kterou jsme nakrájeli na kolečka a česnek, nakrájený na plátky. Opékáme společně pěkně dozlatova, asi deset minut. Pokud máme pocit, že se nám jídlo připaluje, můžeme přidat trochu vody. Ale opravdu jen maličko.

Nyní do pekáče přidáme celou plechovku rajčat i se šťávou, fazole bez nálevu, cizrnu a koření - bobkový list, hřebíček, nové koření, pepř a rozmarýn. Nakonec přidáme rajčatový protlak. Můžeme přidat i trochu vody, přiměřeně, aby výsledný pokrm měl dost šťávy. Necháme ještě chvíli na plotýnce. Mícháme.

Pekáč přemístíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Ještě nepřiklápíme pokličkou!! Čekáme, až se nám povrch masa zapeče a asi po čtvrt hodince přiklopíme a pečeme do měkka. Teplotu ztlumíme na 170 °C a pečeme dlouho. Občas promícháme.

Před servírováním maso nakrájíme.

Podáváme s pečivem, rýží, bramborem nebo použijeme gnocchi jako my.

Dobrou chuť přeje Libča :-)