Vybíráte novou troubu? Poradíme vám!

0

Šéfredaktorka Elly


Trouba patří mezi základní spotřebiče, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Proto, pokud zařizujete novou kuchyni nebo potřebujete vyměnit jen tento konkrétní spotřebič, vybírejte dobře. Na trhu jsou dnes už chytré trouby, které vám čas strávený v kuchyni výrazně usnadní.

Při výběru trouby berte v úvahu jak často a pro jak početnou rodinu budete troubu využívat. Jste nadšenec do gastronomie a využijete funkce jako je pára, gril nebo teplotní sonda? Nebo vám stačí jen obyčejné funkce jako je dolní, horní ohřev a horkovzduch?

Běžným rozměrem u většiny vestavných trub je 60 x 60 cm. Objem trouby vybírejte podle počtu členů domácnosti. Čtyřčlenná rodina využije troubu o objemu 70 l a vyšším, menší rodina nebo jednotlivec se spokojí s objemem okolo 50 l.

Typy a funkce

Většina trub má možnost horního a spodního ohřevu, každého zvlášť i obou současně. V troubách se základní výbavou bývá také gril. Horkovzdušné trouby rozvádí teplo po prostoru rovnoměrně, což se hodí především pro pečení nejrůznějších moučníků. Jeho výhoda je také v tom, že najednou můžete péct v troubě více pokrmů a nepromísí se jejich vůně. A můžete péct v několika patrech trouby. Ušetříte tak čas i peníze.

Nadstandartní výbavou trouby může být pečení a vaření v páře, díky kterému budou pokrmy šťavnatější a zdravější. Zajímavou funkcí je také teplotní sonda, kterou zapíchnete do masa a nastavíte teplotu, kterou vyžadujete v pečeném pokrmu. Maso tak zůstane šťavnaté, nevysuší se, ale nestane se vám, že by bylo nedopečené.

Zajímavá je funkce udržování teploty. Díky ní jídlo vydrží v troubě teplé, jak dlouho potřebujete. Tato funkce se dá také využívat na předehřívání talířů nebo kynutí těsta.

Dražší trouby však umí ještě mnohem více. Můžete si je naprogramovat na konkrétní pokrm a ony se postarají o všechno ostatní. Taková trouba se hodí pro opravdové nadšence do vaření.

Mezi naprostou špičku v chytrých troubách patří například značka BOSCH. Díky funkci Assist stačí pouze zadat druh pokrmu, který připravujete a trouba automaticky nastaví ideální režim ohřevu, teplotu a dobu trvání. Každé jídlo tak bude úspěchem díky pouhému stisknutí tlačítka.

Péče o spotřebič

Při výběru spotřebiče je dobré zaměřit se také na jeho budoucí údržbu a péči o něj. Trouba je často používaná, stává se, že v ní něco bublá a prská, je tedy nutné ji pravidelně čistit.

Čištění vám usnadní různé prostředky určené na čištění trub.

U dražších spotřebičů se můžete setkat s vysokoteplotním čištěním. To vám umožní vyčistit spotřebič bez většího úsilí.

Při pyrolýze zahřejete troubu na teplotu až 500 °C. Tato teplota spálí nečistoty a vyčištěnou troubu stačí jen přetřít vlhkým hadrem.

Druhou možností je katalýza. Trouby s touto funkcí mají speciální povrch, který do sebe natáhne všechny nečistoty. Ty se následně odpaří.

Velký výběr obyčejných a velice vychytaných pečících trub najdete na webu Datart.cz.

Zdroj fotografií: Datart.cz

Fotogalerie