Články

Vyzkoušejte osvědčené, rychlé a chutné recepty na těstoviny!

0

Alžběta Lapčíková

Zažijte i u vás doma Itálii a uvařte si skvělé těstoviny, tradiční i netradiční. Okouzlete své přátele nebo svou drahou polovičku skvělou pastou. Dochází vám v kuchyni inspirace? Přečtěte si náš článek, v němž najdete tipy na klasický i neotřelý způsob přípravy těstovin!

Když se řekne slovo těstoviny, každý si představí něco jiného. Někomu se vybaví teplý letní večer strávený ve skvělé italské restauraci, kde se za zvuku mořských vln servírují ty nejlepší ravioly s nekonečným množstvím parmazánu. Další si zase představí romantické rande se špagetami, třeba jako v podání slavné psí dvojky Lady a Trumpa. A jinému živě naskočí nepříjemné vzpomínky na školní jídelnu, UHO a rozvařená kolínka, ze kterých by Italové nebyli zrovna dvakrát nadšení.

Ať už patříte do jakéhokoliv týmu, lásku k těstovinám si můžete vypěstovat docela snadno. Tak zapomeňte na špagety s kečupem a mrkněte s námi na pár tradičních i netradičních receptů na těstoviny, které si zaručeně zamilujete!

Špagety a lá bolognese z tofu

Boloňské špagety jsou nesmrtelná klasika. Pokud je dobře připravíte, nikoho jimi neurazíte, ba naopak. V Itálii si ale boloňskou omáčku nevychutnáte se špagetami, podává se spíše s většími těstovinami, například s lasagnemi. Pokud si tedy chcete dát opravdu chutné boloňské špagety, budete si je pravděpodobně muset uvařit doma. V tradičním receptu na omáčku je základem hovězí maso spolu s kořenovou zeleninou, my vám ale ukážeme recept, který žádné maso neobsahuje, ale i přesto si ho masožravci zamilují.

Na 3–4 porce budete potřebovat:

  • 180 g tofu (nejlepší volbou je uzené)
  • 300 g sekaných rajčat v plechovce
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 menší petržel
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 PL bazalky
  • ½ PL oregana
  • voda
  • rostlinný olej
  • sójová omáčka
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • špagety či těstoviny dle vaší chuti

Cibuli a česnek nasekejte najemno a nechte ji na kapce rostlinného oleje zesklovatět – dejte pozor, aby vám česnek na pánvi nezhnědnul a nezhořknul. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a petržel a zprudka orestujte, stačí cca 3 minuty. Zeleninu zalijte rajčaty v plechovce, dochuťte bazalkou, solí, pepřem a sójovou omáčkou a za občasného míchání a podlévání vodou vařte do změknutí zeleniny, cca 20 minut, dle velikosti zeleniny.

Mezitím, co se omáčka vaří, si připravte tofu – rozmačkejte ho v misce vidličkou, přidejte sójovou omáčku (na jedno tofu cca 5 PL), zamíchejte, aby byl každý kousek „zabarven“ a nechte chvíli odležet. Rozpalte si pánev s olejem a na mírném plamenu opražte tofu lehce do křupava.

Nakonec tofu smíchejte s omáčkou a nechte tři minuty provařit. Těstoviny uvařte dle návodu a můžete podávat!

Tip: Omáčky podlévejte vodou, ve které se vařily těstoviny. Voda je plná škrobu a funguje skvěle jako zahušťovadlo.

Špagety Carbonara

Jednoduché, jemné, chutné – to jsou špagety Carbonara! Jejich příprava zabere opravdu jen pár minut a pochutná si na nich téměř každý. Ale pozor, někteří kuchaři se pokouší originální recept vylepšit a obohatit jej o smetanu! Pokud si ale chcete vychutnat dokonalou italskou omáčku, na tento český vylepšovák zapomeňte. Stejně jako nepatří pomazánkové máslo do Tiramisu, nepatří totiž ani smetana do špaget Carbonara. Vynechte také další alternativy uzenin jako třeba bůček, anglickou slaninu atd. Skvělá chuť špaget Carbonara totiž tkví v perfektní symbióze několika málo jedinečných surovin. Připravte si zástěry a vrhněte se do práce!

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 200 g Pancetty
  • 100 g nastrouhaného Pecorina / parmazánu
  • 6 žloutků
  • kapka olivového oleje
  • 500 g špaget

Kvalitní italské špagety uvařte v osolené vodě dle návodu. Až budete těstoviny cedit, opět si ponechte cca 0,5 dcl vody, v níž jste je vařili.

Zvlášť v míse si připravte omáčku. Smíchejte žloutky, nastrouhaný sýr a cca 0,5 dl „špagetové vody“ a vše dohromady metlou vyšlehejte.

Pánev zakápněte olejem a nakrájenou Pancettu opečte do křupava.

Pak už jen uvařené špagety vhoďte na pánev k Pancettě a řádně promíchejte. Stáhněte pánev ze sporáku a smíchejte s vyšlehanými žloutky se sýrem. Na závěr namelte čerstvý pepř a voilá, můžete podávat!

Tip: Nezapomeňte klást důraz na čerstvost vajec. Žloutky totiž při vaření neprocházejí dostatečnou tepelnou úpravou.

Krémové tagliatelle s cuketou

Zbyla vám úroda ze zahrádky a už nevíte co s ní? Už vám lezou cuketové bramboráky spolu s cuketou v trojobale krkem? Spotřebujte zásoby cuket i jinak! Máme pro vás recept na těstoviny s cuketou a ricottou, které vám budou zaručeně chutnat. Příprava je skutečně rychlá a nezabere vám víc než půl hodiny.

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 1 malou cibuli
  • 2 větší stroužky česneku
  • 900 g cukety
  • 240 g ricotty
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 1 velká hrst čerstvé bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu + pár kapek šťávy
  • sůl (+hrubozrnná) a pepř
  • 500 g sušených těstovin

Do hrnce dejte vařit vodu a připravte si veškeré suroviny. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve hmoždíři rozdrťte česnek, bazalku a špetku hrubozrnné soli a pastu smíchejte se 3 lžícemi olivového oleje. A nejdůležitější ingredienci, důkladně omytou cuketu, nakrájejte na tenké proužky – nejlepším pomocníkem v tomto případě bude škrabka, s níž dosáhnete ideální tloušťky.

Ve velké pánvi nechte na kapce oleje zesklovatět cibuli, přidejte cuketu, ochuťte solí a pepřem a restujte cca 8 minut tak, aby byla cuketa poloměkká, a plotýnku vypněte.

Do dobře osolené vroucí vody vložte těstoviny a vařte dle pokynů na balení. Tagliatelle následně sceďte a nezapomeňte si nechat šálek vody z těstovin.

Pánev s cuketou vrátíme na varnou desku a udržujeme opět mírný plamen. K cuketě přidejte těstoviny spolu s polovinou vody, ricottu a citronovou kůru a za stálého míchání cca 1 minutu vařte. Bude-li omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu těstovinové vody. Na závěr dochuťte polovinou sýra (zbytek nechte na posypání na talíři), bazalkovou pastou a pár kapkami citronu. Vše dobře promíchejte a ihned podávejte!

Tip: Italští kuchaři razí heslo, že by voda na těstoviny měla být slaná téměř jako moře. Tak se v tomto případě soli nebojte!

Fotogalerie