Zázrak jménem romanesco

0

Šéfredaktorka Elly


Květák a brokolici zná jistě každý z nás. Ale znáte jejich blízkého příbuzného romanesco? Z této trojice je rozhodně největší krasavec, díky svému netradičnímu tvaru. Není zakulacený jako brokolice a květák, ale růžičky mají tvar malých věžiček. Vypadá opravdu nádherně. Má svěží zelenkavou barvu, ne tak tmavou jako brokolice.

Romanesco má trochu jemnější chuť než jeho dva sourozenci. Už při pravním ochutnání vám je však připomene. Vůní i chutí. Hodí se tedy všude tam, kde byste použili květák nebo brokolici.

Kromě jeho výborné chutě ho můžeme doporučit pro obsah omega3 mastných kyselin, vitamínů, kyseliny listové, antioxidantů a minerálů.

I když se dá romanesco jíst i syrové, doporučujeme alespoň krátkou tepelnou úpravu. Velice chutné bude jen krátce opečené na másle. Neztratíte tím většinu vitamínů, které v romanescu jsou, ale získáte navíc zajímavější chuť.

Co chutného vám z romanesca doporučujeme vykouzlit v kuchyni?

Krémovou polévku z romanesca můžete doplnit kokosovým mlékem nebo smetanou. Vymyslete si originální vložku do polévky. Opražená semínka, pár kapek oleje nebo klíčky.

Roztodivné saláty. Romanesco doplňte jinou zeleninou, luštěninami, bylinkami, vajíčkem, ale i masem.

Opékané romanesco se slaninou.

Těstoviny s romanescem, kapary a různé jiné přísady, které vás napadnou zkombinovat.

A tohle je teda fakt pecka! Hřebenatky s romanescem, sojovými fazolkami a smetanovou pěnou.

Pěkně pálivé karí z romanesca.

Zdroj nápadů: Pinterest.com

Fotogalerie