Recepty

Zdravá bublanina

nayah

2

Tento recept vznikl proto, že můj dvouletý syn miluje buchty v takovém množství, že jsem začala pochybovat, že i domácí zpracování stačí pro základ zdravého stravování. Začala jsem tedy postupně nahrazovat běžné suroviny těmi „zdravějšími a výživnějšími“…

Potřebujeme

  • 4 ks vejce
  • špetka soli
  • 5 lžic olej
  • 100 g třtinový cukr
  • 5 kávových lžiček datlový sirup
  • 110 g celozrnná hladká mouka
  • 90 g hladká mouka
  • citronová kůra
  • ovoce dle chuti (rybíz, třešně apod.)

Postup

Aby byla bublanina krásně nadýchaná, musíte PŘESNĚ dodržet tento postup. Ideální je použití kuchyňského robotu s planetárním systémem, který vám značně usnadní práci a dosáhnete s ním nejlepšího výsledku:

1. Oddělíme bílky od žloutků.
2. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Jakmile je sníh téměř maximálně tuhý, za stálého šlehání přidáme postupně (cca na 3x) třtinový cukr. Cca po 5 minutách se vyšlehá pevný tuhý sníh, díky kterému se nemusí použít kypřící prášek. Tento krok je tedy základem celého výsledku!
3. Postupně přidáme datlový sirup, necháme už jen krátce promíchat. Datlový sirup je v receptu proto, že jím nahrazujeme část cukru a zajistí lepší chuť.
4. Postupně vmícháme do sněhu s cukrem a sirupem 1 lžíci oleje, 1 žloutek, další lžíci oleje, žloutek… Používáme menší otáčky a nenecháme už zbytečně dlouho míchat.
5. Prosejeme obě hladké mouky do misky, přidáme citronovou kůru, lehce promícháme. Tuto směs lehce na 3x vmícháme do připravené směsi a vznikne nám těsto.
6. Těsto rozetřeme na olejem vymazaný, moukou vysypaný plech, posypeme ovocem a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě na 190°C, dolní a horní ohřev.

Dobrou chuť bez výčitek, že hřešíme nezdravým moučníkem. :-)

  1. LenkaMa

    Tak to se těším až vyzkouším. Dá se v pohodě použít mražené ovoce?

  2. nayah

    Dá, taky dávám mražené z letních zásob... :-)