Recepty

Zdravý dort? Ano! Mrkvový s tvarohem

vejinek

0

Mrkvový dort je moc dobrý a také moc zdravý. Chcete-li vyzkoušet něco jiného, tak si náš dort určitě zamilujete.

Potřebujeme

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 pomeranč
  • 100 g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 50 g kokosu nebo pufovaného amarantu
  • krém
  • 3 tvarohy (750 g)
  • agávový sirup k oslazení (podle chuti)
  • vanilka k ochucení
  • ozdobení
  • 100 g lískových ořechů
  • čerstvé ovoce

Postup

Mouku, prášek do pečiva, koření a špetku soli smícháme dohromady.

Olej, cukr a vejce vyšleháme do krémova.

Mrkev oloupeme, odkrojíme odkraje a nastrouháme najemno. Ořechy (vlašské nebo pekanové) nasekáme nahrubo.

Mrkev, ořechy, šťávu a kůru z pomeranče a také kokos přidáme spolu se sypkou směsí do tekuté směsi vajíček a oleje. Až v průběhu pečení jsem zjsitila, že nemám doma ani špetku kokosu a tak jsem ho nahradila surovinou velice zajímavou a dobrou – pufovaným amarantem. Seženete ho ve zdravé výživě a pokud ne, tak vůbec nevadí, přidejte kokos.

Důkladně promíchané těsto nalijeme do formy o průměru asi 24 – 26 cm. Formu nezapomeňte vymazat olejem a vysypat moukou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 30 – 40 minut. Jestil je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle, která musí vyjít ven čistá, ne ulepená od těsta.

Po upečení necháme korpus pořádně vychladnout. Mezitim si připravíme krém a ořechy na ozdobení dortu.

Lískové ořechy dáme na plech do trouby, kterou máme zahřátou na 150 – 160 °C. Ideální je, když ji prostě jen necháme malinko vychladnout po pečení korpusu. Ořechy pražíme asi 20 minut. Potom je hned vytáhneme a vysypeme do utěrky, ve které je mneme až se nám krásně oloupou od slupky.

Takto oloupané ořechy nasekáme na středně jemno. Já jsem použila nádobu se sekacími noži. Ořechy tak byly nasekané ideálně. Částečně nahrubo a částečně najemno.

Tvaroh vyšleháme s agávovým sirupem, kterého dáme množství podle chuti a s trochou vanilky.

Ostrým nožem nebo strunou rozřízneme korpus podélně na tři části.

Krémem promažeme jednotlivé vrstvy a pomažeme také celý dort shora i z boků.

Na ozdobený dort z boku i lehce po vrchu přilepíme nasekané ořechy. K lepení na bok použijeme opět cukrářskou špachtličku, kterou jsme nanášeli krém. Jde to s ní výborně.

A jak celý dort vrcholně ozdobíme? No přece čerstvým ovocem – jahodami, borůvkami, malinami…