Články

Znáte bramborovou metodu?

0

Šéfredaktorka Elly

Potřebujete novou kuchyň, ale vůbec nevíte jak a kde začít s jejím návrhem? Mnohdy je odpověď jednoduchá - necháme za nás pracovat odborníka a kuchyň si necháme navrhnout.

Někdy ale nechceme do svého projektu nechat zasahovat někoho cizího a chceme si prostor svého soukromí vyřešit sami. Nebo alespoň chceme být připraveni při konzultaci s odborníkem a máme zájem si udělat představu jak postupovat při správném návrhu nové kuchyně a její dispozice.

Velmi osvědčen se stala tzv. Bramborová metoda.

Právě pytlík brambor nám pomůže lépe si uvědomit, jak v kuchyni právě při přípravě brambor postupujeme a pomůže nám představit si, co vše v kuchyni musí být a v jaké návaznosti.

Nejlépe s celým návrhem začneme tak, že si připravíme jednoduchý nákres půdorysu místnosti s přesnými rozměry zdí, oken a dveří. Do nákresu si také vyznačíme odpady, vodu a elektrorozvody. Prostě vše co se nedá změnit nebo to měnit nechceme.

Tyto věci jsou dány a je třeba s nimi počítat a pokud možno do nich zasahovat minimálně. Hlavně v případě, že nechceme podstupovat dlouhou a ekonomicky náročnou rekonstrukci. V blízkosti těchto rozvodů si tedy umístěte skříňku pod dřez a myčku. Od tohoto daného umístění pokračujeme dál i s ostatními skříňkami a spotřebiči.

Pokud máme vše pečlivě změřeno, zakresleno a zapsáno, přistoupíme k samotnému rozmístění skříněk a spotřebičů. Zde se dostáváme právě k naší bramborové metodě. Jednoduše si představíme pytlík brambor, který přineseme do kuchyně.

Nejprve jej musíme někam uskladnit, potřebujeme tedy místo na potraviny a jejich skladování. Na to se hodí potravinová skříň a lednice. Díky tomu, že máme tyto dvě velmi potřebné pomocnice u sebe, nemusíme při úklidu nákupu pobíhat co celé kuchyni ale vše máme v těsné blízkosti. Je důležité si dobře promyslet, jak velkou potravinovou skříň budete potřebovat. Záleží to na tom, jaké množství potravin v ní hodláte skladovat. Zda jste spíše rodina, která potraviny nakupuje denně pro okamžitou spotřebu a ta nepotřebuje velké prostory ke skladování, nebo máte rádi, když zajedete na velký nákup jednou za týden a všechny potraviny máte pěkně seřazeny a vždy po ruce ve velké potravinové skříni. Takže uskladnění pytlíku brambor máme vyřešeno a můžeme pokračovat v jeho zpracování.

Když tedy potřebujeme připravit pokrm ze zmiňovaných brambor, musíme je omýt, nakrájet a dát do hrnce. Zde se dostáváme k vyřešení pracovního prostoru a dispozice kuchyně. Uvědomíme si návaznost na skladování, umytí, přípravu k vaření a nakonec samotné vaření a servírování. Tyto všechny věci by měly být vedle sebe a podle toho, jak postupujeme při přípravě brambor, si můžeme uvědomit v jaké návaznosti.

Další velmi důležitou zásadou, je bezpečnost při vaření. Pokud tedy dáte vařit zmiňované brambory a horký hrnec potřebujete přemístit ze sporáku k dřezu, neměla byste se otáčet po celé kuchyni, ale co nekratší cestou se dostat ke dřezu, aniž by vznikla kolizní situace a vy někoho nebo sebe opařila. Proto doporučuji umístění dřezu a sporáku v jedné pracovní ploše.

Myslete i na to, že stále potřebujete třeba podlévat maso a proto dřez a sporák v blízkosti opravdu oceníte. Z mé zkušenosti vzdálenost, mezi sporákem a dřezem má být minimálně 60 cm a nanejvýš 120 cm. Tím vznikne i velice příjemná pracovní plocha pro přípravu a manipulaci s hotovým jídlem.

Pokud tedy máme brambory bezpečně uvařeny, dostáváme se k servírování. Myslete na talíře, příbory, hrnky a skleničky. Kromě příborů, které doporučuji umístit v prostoru vedle myčky či sporáku, využijeme pro nádobí nejlépe prostor horních skříněk. Vše máme po ruce, neběháme po celé kuchyni, ale pohybujeme se na malé ploše. Naservírováno, snědeno a můžeme uklidit. Myčka patří nejlépe hned vedle skříňky pod dřez. Tak můžeme nádobí opláchnout, aniž bychom pokapali celou podlah předtím než umístíme nádobí do myčky. S jeho úklidem už si poradíme hravě, protože máme vše v blízkosti a nemusíme běhat chvilku doprava a chvilku doleva.

Práce v kuchyni by neměla být únavný běh, ale příjemná chvilka jak pro vás či vaše blízké, když jim s úsměvem a ne s výrazem naprostého vyčerpání servírujete něco dobrého.

Myslete, na to a představte si pytlík brambor a jeho zpracování ve vaší nové kuchyni od jeho uskladnění až po naservírování. A posléze úklidu nádobí. Pokud se totiž člověk drží jednoduchého postupu, vždy se dostaví vytoužený a hlavně kvalitní výsledek.

Díky bramborám a jejich pomoci.

Autorka článků o bydlení, designérka a matka tří skvělých synů Alena Křištofová, pracuje v tomto oboru šest let. Návrhy interiérů ale i jejich kompletní realizace, jak soukromých tak veřejný, vnímá jako své poslání. Chce pomáhat lidem vytvořit příjemné místo pro jejich spokojený a plnohodnotný život. Jejím krédem je: "Prostor ve kterém žijeme, je prostor který nás utváří".

Fotogalerie