Chřestová sezona je v plném proudu
Obliba zeleného i bílého chřestu je v současnosti obrovská. Kdysi zapomenutá surovina je opět na výsluní. V obchodech seženete velice kvalitní český chřest a můžete si ho tak dopřát i vy.
Vybírejte však pečlivě. Stonky musí být pevné, čisté, bez nahnilých částí, pružné, čerstvé.
Chřest je zásobárnou obrovského množství zdravých živin a lze ho bez nadsázky označit za „zeleninu mládí“.
Je opravdovým zdrojem mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.
Co s chřestem v kuchyni?
Chřest můžeme zpracovávat na mnoho různých způsobů. Velmi oblíbená je např. chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin, na pizzu nebo jako příloha k masovým pokrmům. Zelený chřest často není potřeba loupat, pokud jsou jeho výhony mladé a křehké, bílý chřest loupeme nejlépe pomocí škrabky na brambory.
Pokud ho chceme uvařit vcelku jako přílohu, doporučuje se ho vkládat do lehce osolené vody svázaný dohromady, což zamezí jeho polámání a rozvaření. Takto povařený chřest pak můžeme použít pro přípravu dalších pokrmů, vynikající je ovšem i samotný, postrouhaný sýrem nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.
Pošlete nám vaše osvědčené recepty...
Recepty, které jsme vyzkoušeli a teď je můžete vyzkoušet s námi
Chřestový quiche s anglickou slaninou
Zdroj fotografií: archiv redakce, Pinterest.com