Podzimní krémová polévka z dýně a kořenové zeleniny

Šéfredaktorka Elly

2

Potřebujeme

  • 450 g dýně hokkaido (už bez dužiny a semínek)
  • 300 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • sůl a pepř podle chuti
  • dýňová semínka
  • dýňový olej
  • 400 - 700 ml zeleninového vývaru (podle toho jak hustou chcete polévku mít)

Postup

Krémové polévky jsou oblíbené u dětí i dospělých. Teď na podzim máme k jejich přípravě skvělou surovinu - dýni. A když k ní přidáte ještě kořenovou zeleninu, vykouzlíte polévku plnou chuti, která vás zahřeje i zasytí. Pro dospělé můžete přidat špetku chilli a pro děti pro změnu ubrat trochu soli.

Polévka je opravdu úžasná. Testováno na dětech i dospělých. Když se dovařila k večeři, tak u nás totiž byla kamarádka s malou dcerkou a pochutnali jsme si všichni. A taková jídla jsou nejlepší. Nemusíte vymýšlet jeden chod pro dospělé a jiný pro děti.

Výborným zpestřením bylo dozdobení polévky. Na to jsem použila tři výborné suroviny.

  • Mrkev - oloupaná, nastrouhaná na proužky a opečená na másle doměkka.
  • Dýňová semínka - opečená nasucho na pánvi. Opékáme tak dlouho, až začnou jemně praskat a slupka na nich začne pukat.
  • Dýňový olej - dokonalá a velice zdravá surovina do salátů, polévek, dipů.

Základ na polévku můžete připravit několika způsoby. Očištěnou zeleninu můžete dát na plech, pokapat trochou oleje, osolit a upéct doměkka v troubě. Nebo ji můžete dát do hrnce, zalít vodou nebo vývarem a uvařit doměkka. Poslední varianta je připravit polévku v chytré mašině Tefal Easy Soup, kam nasypete jen suroviny pokrájené na kostičky, nalijete vodu, ochutíte a dál pracuje přístroj za vás.

Ať zvolíte jakýkoliv postup, budou polévky výborné, chuťově se od nich bude lišit jen ta z pečené zeleniny. Protože pečením získá dýně i kořenová zelenina úplně jinou chuť.

Všechnu kořenou zeleninu oloupejte. Dýni rozkrojte, zbavte tuhých konců a vykrojte dužinu se semínky.

Kdo chce polévku z pečené zeleniny, tak všechnu zeleninu naskládá na plech, pokropí trochou oleje, osolí, opepří a na plechu promíchá. Peče se na 170 °C, asi půl hodinky, až zelenina změkne. Tuto zeleninu potom v hrnci zalije horkým vývarem a rozmixuje dohladka.

Kdo chce polévku z vařené zeleniny, tak zeleninu i dýni nakrájí na menší kousky a dá vařit do hrnce s vývarem. Opět doměkka. Doba, než se zelenina uvaří doměkka záleží na tom na jak velké či malé kousky ji nakrájíte. Po uvaření už jsem stačí rozmixovat dohladka.

Na talíři polévku ozdobte upraženými dýňovými semínky, mrkví opékanou na másle a dýňovým olejem.

A když rozmixovanou směs nebudete ředit vůbec, vznikne vám úžasné pyré, které můžete použít jako přílohu k pečenému masu.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany ke šlehání.

  1. LenkaMa

    Super. Vyzkoušela jsem včera a všichni byli nadšeni!

    1. Šéfredaktorka Elly

      Tak to jsem moc ráda :-)