Babiččiny domácí klobásy

LenkaMa

0

Voňavé domácí klobásy podle tajného babiččina receptu.

Potřebujeme

  • 15 kg vepřového masa
  • 5 kg hovězího masa (z krku)
  • 400 g soli
  • 200 g česneku
  • 50 g papriky sladké
  • 15 g papriky pálivé
  • 50 g kmínu celého
  • 10 g mletého pepře
  • pár strouhnutí - dle chuti muškátového oříšku
  • 2 l teplé vody

Postup

Všechno vepřové maso vykostíme, zbavíme kůží. Pak nakrájíme na větší kostky, pomeleme na masovém mlýnku na hrubo, přidáme utřený česnek se solí, dobře promícháme, přimačkáme do mísy a přikryté fólií zatížíme a dáme do tmy a chladu uležet na 4 až 6 dní.

Než budeme plnit klobásy, nachystáme si jemně mleté hovězí maso z krku, přidáme k naloženému vepřovému masu. Hovězího masa nedáváme víc. Mele se najemno aby směs lépe pojila. Odvážíme zbytek koření a přidáme ke směsi. Kmín dáváme až v závěrečné fázi, aby maso nekvasilo.

Přidáme 2 litry teplé vody aby se masová směs lépe promíchala a klobásy nebyly po vyuzení suché.

Takto připravená masová směs se plní do vepřových střev velmi dobře vypraných v octové vodě.

Ještě týž den se klobásy udí 5 až 7 hodin. Pak se rozložené nechají chládnout (nejlépe pověšené na tyčkách, volně).

Tip na zavařování uzených klobás:

Klobásy otíráme čistým plátnem a skládáme je na výšku do sklenic (do sklenice 0,7 l jich vejde asi 6 až 7 kusů). Pak je zalejeme vodou (stačí jen 2 - 3 pol. lžíce), hrdlo sklenic otřeme nejlépe lihem, aby se odmastilo a zavíčkujeme NOVÝMI víčky - nejlépe s červenou gumičkou.

Sterilujeme na 100°C 1 hodinu!

U nás nedáme dopustit na elektrický zavařovací hrnec, kde si přesně navolíme jak teplotu tak čas zavařování.