Bramborové noky

Šéfredaktorka Elly

0

Tuto přílohu využijete nejen ke svatomartinskému obědu.

Potřebujeme

  • 1 kg brambory uvařené ve slupce
  • 1 ks žloutek
  • 1/2 lžičky sůl
  • cca 300 g hladká mouka

Postup

Brambory uvařte ve slupce, v hodně osolené vodě. Oloupejte a ještě horké nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete použít také lis na brambory nebo rychlou pomoc robota.

Bramborovou směs dejte do mísy, přidejte sůl, žloutek a hladkou mouku. Ne všechnu, trochu si nechejte bokem a přidejte v případě, že se bude těsto lepit. Někdo používá hrubou mouku. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Z těsta vyválejte dlouhé hady, na vále posypaném moukou. Měly by mít průměr asi 1,5 až 2 cm. Nakrájejte z nich menší kousky - noky. Ty ještě můžete lehce „rozplácnout“ vidličkou.

Vařte v osolené vodě, asi tři minuty. Do té doby než noky vyplavou nahoru.