Tarte au citron - francouzský citronový koláč
Křehké těsto patří k těm nejlepším koláčům. Třeba tenhle lehký, svěží s lehce kyselou příchutí. To v něm děla skvělá citronová náplň. Celý skvělý dezert dokončí nadýchaný, sladký sníh.
Potřebujeme
- NA TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- špetka soli
- špetka cukru krupice
- jeden žloutek
- trochu vody (dle potřeby)
- NA NÁPLŇ:
- 0,5l mléka
- 40 g mouky
- 75 g cukru krupice
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 4 vejce
- 40 g cukru moučka
- sůl
Postup
Ze surovin rychle zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo), a dáme 30 minut odpočívat do lednice.
Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu (průměr asi 30 cm), propícháme vidličkou a dáme předpéct 10 minut do trouby předehřáté na 210°C
V kastrolku přivedem k varu mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme mouku a cukr a pořádně mícháme až směs trochu zhoustne, odstavíme z plamene, necháme chvilku zchládnout a přimícháme citronovou šťávu a žloutky.
Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180°C asi 25 minut.
Z bílků trošku soli a cukru ušleháme pevný sníh, který navršíme na koláč a dáme do trouby, kterou stáhneme na 120°C na dalších 15 minut.