24 skvělých dárků pro cestovatele

0

Šéfredaktorka Elly


Naše spolupráce s cestovatelem a fotografem Tomášem Hájkem pokračuje i v předvánočním období. Tomáš je opravdu cestovatel tělem i duší. Pokud i vy znáte podobného ve vašem okolí, můžete ho překvapit zajímavými dárky. Jakými? Tipy si pro vás připravil Tomáš, včetně odkazů, kde je nakoupíte.

Vánoce jsou zase tady. Najít dárek pro cestovatele je snadná věc. Já třeba můžu každý rok k vánocům dostat klobouk, protože ho neustále na cestách ztrácím. Ale taky bych mohl dostat spoustu dalších věcí, ať už jsou to cestovatelské nezbytnosti – batoh, boty, čelovka, nebo super praktické vychytávky jako filtrační lahev a solární nabíječka. Ježíšek se taky může plácnout přes kapsu a vybírat z nepřeberného množství foťáků, kamer a jejich příslušenství, nebo může přinést i vtipnou maličkost s cestovatelskou tématikou za pár korun. A pokud by chtěl vsadit na jistotu, tak v knihkupectví se nesplete – průvodce, mapy a cestovatelské příběhy nikdy pod stromečkem nezklamou. Máte doma cestovatele a nevíte, co mu dát k vánocům. Sám jsi cestovatel nebo cestovatelka a nenapadá tě, o co si Ježíškovi napsat? Inspiruj se v mém “seznamu pro Ježíška”! Většinu z věcí jsem sám vyzkoušel a napsal o nich podrobněji.

CESTOVATELSKÉ VÁNOČNÍ VYCHYTÁVKY


1. Filtrační lahev – zbavíte se PET flašek i na cestách

Filtrační lahevMěl jsem možnost vyzkoušet skvělou filtrační lahev z HQH shopu, se kterou můžete pít vodu v podstatě z jakékoliv pochybného tekoucího zdroje. Samozřejmě s použitím zdravého rozumu. Co se mi líbí je, že odstraní všechny neřády z vody a ještě výrazně šetří přírodu, protože si nemusíte každý den kupovat PET lahve s vodou. Recenzi si můžete přečíst zde.

Kde koupit: Filtrační lahev Fill2Pure

Cena: 1250 kč.

Sleva s My Lost Hat 10% na celý nákup na shopu HQH napište do poznámky k objednávce “My Lost Hat“.


2. Solární nabíječka – mobil nabijete kdekoliv

Solární nabíječkaSlunce svítí po celé zemi a tak se určitě vyplatí mít s sebou solární nabíječku. Do divočiny, na přechod hor nebo jen do hostelu s nestabilní elektrickou sítí. Já vyzkoušel SolarCatcher od firmy CoelSol, která mi tenhle kus zapůjčila. Vyzkoušel jsem ho v Jižním Tyrolsku, na Srí Lance, ve Španělsku a vše sepsal do podrobné recenze.

Kde koupit: Solární nabíječka Solar Catcher

Cena: 1490 kč.

Sleva s My Lost Hat 10% na celý nákup na shopu Solárnímoda.cz napište do poznámky k objednávce “My Lost Hat“.


3. Power Cube – měnič cizokrajných zásuvek

Power cubeSuper užitečná věc na cesty. Já pořád něco nabíjím a kamkoliv přijedu, první, co hledám je elektrická zásuvka. PowerCube ReWirableUSB + Travel Plugs má na jedné straně měnič zásuvek. Můžete použít čtyři různá nástavce podle části světa, kde se zrovna nacházíte a na dalších stranách 4 české zásuvky, navíc ještě dvojici usb portů. Výbroné je, že se kostky dají k sobě skládat a exituje několik varinat, jak je použít i doma v běžném provozu. Určitě bych doporučil tuhle volbu zvážit.

Kde koupit: Euronics

Cena: 579 kč.


4. Powerbanka DOCA 13000 mAh

Power bankaStylová, značková power banka DOCA o kapacitě 13000 mAh, která vydrží nabitá i celý týden. Pokud se pohybujete někde mimo civilizaci, může se vám stát, že po čase dojde baterie ve vašem mobilním telefonu, malém fotoaparátu nebo čtečce knih. Na to, aby se vám přílišným použitím něco ze zmíněných věcí vybilo, ale nemusíte být v divočině. Stačí nefunkční zásuka v guest housu v Guatemale nebo náročné hledání čehokoliv v on-line mapách ve Vídni. Tahle power banka je přesně to, co potřebujete. Třeba iPhone nabije až 5× a na digitálním displeji ti na procento přesně ukáže, kolik energie jí ještě zůstalo.

Kde koupit: Power banka Doca 13000 mAh

Cena: 749 kč.


5. Lahvičkami na mýdlo nebo šampón můžete vzít na palubu

Lahvičky do letadlaI když je to stará známá věc, že do letadla smíte vzít tekutiny o maximálním objemu 100ml, vždycky je odpadkový koš u letištní kontroly plný nepovolených lahví s nápoji a kosmetikou. Tahle sada lahviček v průhledném, plastovém a znovu uzavíratelném obalu splňuje všechna kritéria letištní kontroly. Nemusíte se tak tahat s velkým kufrem, do letadla vám postačí batoh velikosti příručního zavazadla. Lahvičky naplníte, mýdlem, šampónem, prostě čím je potřeba a s klidnem projdete bezpečnostní kontrolou. Jako vánoční dárek pro někoho, kdo často létá, myslím dobrý.

Kde koupit: Lahvičky do letadla Travel Blue

Cena: 299 kč.


6. Hamaku k moři určitě, ale i v horách je to parádní zhoupnutí

houpací síť na cestyAbsolutně povinná výbava nejen na cesty. Láďa Ziburapoužíval hamaku na cestě, když šel 40 pěšky do Jeruzaléma a mám pocit, že ji dost doporučoval. Nerad spí na zemi. Často ale ani nikam nemusíte jezdit, stačí se natáhnout do houpací sítě třeba někde na chalupě, zavřít oči a jste rázem v Karibiku, mezi dvěma palmami. Navíc se dá použít i v interiéru. Proto je houpací síť jako vánoční dárek naprosto ideální.

Kde koupit: Hamaka

Cena: 999 kč.


7. Termoska – Made Sustained

cestovatelská termoskaDalší věc, která se často hodí a navíc nahrazuje jednorázové PET lahve. Nerezová termolahev Made Sustained vypadá skvěle, a ve vedru udrží váš nápoj 24 hodin studený a naopak v zimě horký 12 hodin – to běžné termosky neumí. Dělají ji v různých barvách a velikostech. Pro město postačí půllitrová. Na cesty bych doporučil litrovku. K dispozici jsou i 0,35l a 0,75l. Zpracované jsou z dvoustěnného nerezu jejich velikost je srovnatelná s lahvemi bez termoizolace.

Kde koupit: Termoska Made Sustained

Cena: 599 kč.


8. Scrubba wash bag – pračka do divoké přírody

cestovní pračkaScrubba wash bag je bezvadná věc na dlouhou cestu bez civilizace. Jednou prostě začnete mít pocit, že ponožky do bot už zítra nezlomíte a bude třeba je vyprat. A vůbec, vždycky je potřeba si něco přeprat. Tenhle prací pytel nic moc neváží a nezabere moc místa a vyperete s ním kdekoliv.

Kde koupit: Scrub Wash Bag

Cena: 55 USD.


POD STROMEČEK KNIHU!

9. Tištěný průvodce na cestě pomůže a nikdy se nevybije.

turistické průvodce v knihovněI když spousta lidí trvdí, že papíru už odzvonilo. Já si ale myslím, že v knížce vám baterka nedojde, ani neztratí signál. Musíte ji sice nést, ale nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Mně se tištěný průvodce často šikl i jen proto, že jsem si po týdnech na cestě chtěl přečíst něco v češtině. Za mě doporučuji dva vydavatele asinejpoužívanějších průvodců, které i já sám používám. Jedním je pražské nakladatelství Svojtka s průvodci Lonely Planet a druhým je brněnská JOTA a jejich Rough Guides.

Kde koupit: Průvodce Lonely Planet, Průvodce Rough Guides


10. Zibura je absurdní cestovatel a skvělý vypravěč

40 dní pěšky do JeruzalémaJednoznačně největší tahák mezi cestovatelskými knihami v posledním roce jsou knížky Ladislava Zibury. Tenhle nejznámější český chodec z posledních dvou pěších poutí vydal dvě knihy. Skvělá a vtipná knížka o jeho letošní pěší cestě po Nepálu a Číně “Pěšky mezi buddhisty a komunisty” rozhodně pod stromečkem zazáří. Stejně jako jeho loňský knižní skvost “40 dní pěšky do Jeruzaléma“. Tyhle kousky udělají radost i těm, co zatím cestují jen prstem po mapě. Je to totiž skvělé čtení plné skvělého humoru.

Kde koupit: Pěšky mezi buddhisty a komunisty, 40 dní pěšky do Jeruzaléma

Cena: 239 Kč, 212 Kč.


11. S Travel Biblí doma nevydržíte ani chvilku

Travel Bible na plážiJe to už rok, co spatřila světlo světa boží kniha o cestování – Travel Bible. Skvělý kus od Matouše Vinše a Petra Nováka se věnuje novému pojetí cestování ve všech možných aspektech. Travel Bibleje praktický a velmi podrobný návod, po jehož přečtení budete mít nutkavou touhu se hned někam sbalit a vyrazit. Já to aspoň tak měl a vlastně furt trochu mám. podrobnou recenzi první verze jsem uveřejnil na mém blogu tady. Dnes je k dispozici už i verze rozšířená.

Kde koupit: Travel Bible

Cena: 590 Kč i s ročním VIP členstvím v on-line sekci božích cestovatelů.


12. Kindle má displej, který hladí oči

Kindle je elektronická kniha.A kdyby někdo přece jen papír považoval za přežitek. Je tu kniha “na baterky”, nebo-li čtečka. Já mám vyzkoušenou od firmy Kindle. Vydrží dlouho nabitá a vejdou se do ní stovky knih. Kromě toho je možné ji připojit k internetu a v nouzi jej použít takřka kdekoliv na světě. Co miluju je ten displej, který je od běžných tabletů naprosto odlišný. Mám pocit, že mi hladí oči. Pro vášnivé čtenáře, kterým jedna kniha na cestu nestačí je to samozřejmě ideální vánoční dárek.

Kde koupit: Euronics

Cena: 4000 Kč


CESTOVATELSKÉ NEZBYTNOSTI

13. Kvalitní batoh GEMMA

I když si vystačíte s málem, na cestu si prostě musíte něco sbalit a bez kvalitního zavazadla se neobejdete. Moje srdeční záležitost je GEMMA. Je česká, je z Brna, má dostupný servis – pro mě jednoznačná volba. Navíc jsem se zamiloval do jejich čelního plnění, které pro mě dělá z Gemmy vlastně kufr s popruhy. Prostě ho hodíte na záda a jdete, když je třeba, položíte ho a o všem, coje uvnitř máte dokonalý přehled, nic není až dole! Prošel jsem s ním snad všechny země, co mámv pasu. Začínal v Rumunsku, ale byl s ním i v Peru, Guatemale, Mexiku, Ugandě, Vietnamu.

Kde koupit: Batohy Gemma


14. Funkční oblečení Icebreaker z merina využiješ na jakékoliv cestě

Triko s límečkem IcebreakerNevím co měl Láďa Zibura na sobě, když šel letos Čínou a Nepálem, ale někde jsem četl, že si od něj v dopravních prostředcích odsedali, protože zapáchal. No i na to už existuje řešení. IceBreaker, výrobce oblečení z merino vlny nechal figuranty nosit jedno oblečení více než třicet dní. A nesmrděli. Tak to zvažte, možná by bylo prima přivítat vašeho cestovatele po měsíční cestě objetím. A ne jen pozdravem z balkonu. Prostě merino věci jsou parádní na každou cestu. V zimě hřejí, v létě chladí, potící typy se v nich nenachladí a v letadle vás ochrání před dravou klimatizací. Dokonce jsou i do společnosti. Na cestách s luxusnějším zadáním si beru triko s límečkem klidně na večeři i ve čtyřhvězdičkovém hotelu. O všech výhodách merina jsme se rozepsal v téhle recenzi.

Kde koupit: Ice Breaker


15. Jednoduchost je častěji bezporuchová. A takový je nůž Opinel

Nůž OpinelNěkdo má rád multifunkční nože s mnoha funkcemi a nástavci. Já si nožem rád ukrojím chleba, a tak dávám přednost obyčejnému skládacímu noži francouzské značky Opinel. Čím méně funkcí, tím méně zklamání, že šroubovák je stržený, nůžky, že nestříhají ani papír a když mi chybí párátko, ořežu si první malou větvičku, na kterou narazím.

Kde koupit: Kasa.cz

Cena: cca 700 Kč


16. Foťák od Olympusu, už na cestách nedám z ruky

Fotoaparát Olympus OM-D E-M5 Mark IINa cesty se hodí lehký a kvalitní fotoaparát. Víte, že moje srdce bije pro Olympus a čím víc jej používám, tím víc jsem spokojenější. A nemusíte mít nutně moji výbavu s OM-D E-M5 Mark II, můžete si pořídit něco menšího. Výběr je dost bohatý. Rozepsal jsem se o tom v článku Co nosí My Lost Hat na cestách…

Navíc u některých modelů třeba i mého OM-D E-M5 Mark II nyní až do 15. ledna 2017 vztahuje cashback ve výši 2700 korun. Pokud byste měli jakýkoliv problém, nebo chtěli s nákupem fotoparátu poradit neváhejte a napište mi e-mail.

Kde koupit: Fotoaparáty OLYMPUS

Cena: Například OM-D E-M5 Mark II, 30 999 kč – 2700 cashback = 28 299 kč.


17. Outdoorová kamera TG-Tracker

TG-Tracker od OlympusuPro větší dobrodruhy se může hodit třeba zcela nová outdoorová kamera TG-Tracker. Voděodolný, nárazuvdorný, mrazuvzdorný a prachuodolný model nové kamery je vybaven řadou vychytávek. Má tlakoměr, výškoměr, teploměr a dokáže zaznamenat trasu, kterou jsem absolvovali. Má také podvodní kryt na natáčení pod hladinou. Já jsem TG-Tracker vyzkoušel na posledním výletě na jihotyroslký ledovec Schnalstal a napsal pro vás krátkou a rychlou recenzi zde.

Kde koupit: OLYMPUS outdoorová kamera TG-Tracker

Cena: 9 499 Kč.


18. Za tenhle birdwatching klobouk bych dal cokoliv, už se ale nevyrábí.

Cestovatelský kloboukMyslím, že i těm šťastlivcům, kteří narozdíl ode mě, ještě mají vlasy, se nějaká pokrývka hlavy vždycky hodí. Přibude letos taky nějaký klobouk do mé sbírky? Ten na snímku je klobouk, který dal jméno tomuhle blogu a je také v logu My Lost Hat. Více si o jeho příběhu můžete přečíst v článku My Story. Kdybyste na něj někde na svých cestách narazili, kupte mi ho. Má pro mě opravdu velkou cenu. A byl to asi nejlepší klobouk, který jsem kdy měl. Je to práv ten My Lost Hat!!!

Kde koupit: Už bohužel nikde.

Cena: Nevyčíslitelná!


CESTOVATELSKÉ ZBYTEČNOSTI

Praktické dárky jsou samozřejmě rozumná volba. Ale na vánoce možná chcete dostat nebo darovat i něco úplně nepraktického, co by vás normálně koupit ani nenapadlo, co vás prostě jen potěší nebo pobaví. Tak tady pár blbostí, bez kterých se na cestách sice obejdete, ale pod cestovatelův stromeček se hodí víc než plyšák. A s některými uděláte dokonce spoustu parády.

19. Globus místo nástěnky – zapíchni špendlík a jeď.

Korkový globus.Tehle kousek každý cestovatel ocení. Korkový globus, do kterého si různě barevnými špendlíky značíte místa, kde jste už byli a kam byste se chtěli podívat, je příjemným doplňkem každého cestovatelského pokojíčku. Případné návštěvy mohou navíc díky špendlíkům snáze začít konverzaci. Co myslíte? Globus místo sbírky motýlů? Dělají se dokonce dvě velikosti, to kdyby vám ten menší nestačil pro zaznamenáví všech míst, co jste kdy na světě navštívili.

Kde koupit: Korkový globus.

Cena: 41 USD.


20. Mobilní “postav si sám” dataprojektor pro smartphony

Dataprojektor pro mobilní telefony. Tahle věcička je fakt vychytaná. Myslím, že každý cestovatel chce občas ukázat videa nebo fotky z cest a když máte většinu snímků v mobilu, těžko se pak ukazují třeba třem kamarádům. Když si ale postavíte svůj vlastní projektor můžete své snímky a videa ukázat klidně třídě plné spolužáků nebo celé kanceláři kolegů. A když budete na cestách smutnit po filmu v češtině není nic jednoduššího, než si na pokoji postavit tuhle skládačku a pustit si něco z mobilu. Tahle skládačka “udělej si sám” mi přijde opravdu skvělá.

Skvělé video.

Kde koupit: DIY dataprojektor pro smartphopny.

Cena: 27.99 USD.


21. Ostrich pillow mini – polštářek pro každou příležitost

Polštářek do auta i do školyPolštář si obvykle na cesty nebalíte. Zabírá místo a máte pocit, že se bez něj obejdete. Kolik nocí ve spacáku jste toužili, aby se ta zmuchlaná mikina pod hlavou proměnila v opravdový polštář? Vtipná je peřinka Ostrich pillow mini. Je skladná, dá se použí nejen při cestování, ale třeba ve škole, když vám při namáhavé přednášce padne hlava na lavici. To abyste se neotlačili.

Mrkněte na skvělé video.

Kde koupit: Ostrich pillow mini.

Cena: 24.99 USD.


22. Bambusový zubní kartáček zero waste

Bambusový kartáček.Čím víc člověk cestuje, tím více vidí, jak je tahle země decimována jejími vlastními obyvateli. Není divu, že se čím dál více ubírá k volbě zero waste produktů. Chovat se ekologicky by přitom pro nás, z té bohaté části světa, mělo být poviností. A proč nezačít třeba od zubního kartáčku. Tenhle je z bambusu. Bambus je prý nejekologičtější materiál pro průmysl. Roste až o 100 cm denně a je plně obnovitelný. Tenhle kartáček navíc vyhovuje i nejmodernějším doporučením zubařů.

Kde koupit: Bambusový zubní kartáček.

Cena: 105 Kč.


23. Tričko, ve kterém se vždy domluvíte

Nastavení zobrazení souboruJestli máte vy nebo váš cestovatel problémy s dorozumíváním v cizích řečech nebo komunikací obecně, pak je tohle triko přesně to, co potřebujete. Tričko s devětatřiceti ikonami, na které prostě jen ukážete a vaše problémy s komunikací rázem zmizí. Nebo se situace s nedorozuměním alespoň zlehčí. Trikem můžete říct, že chcete něco k pití, že chcete ubytování nebo se zeptáte, kde jsou toalety.

Kde koupit: Triko Iconspeak

Cena: 33 USD.

Sleva s My Lost Hat 11% na shopu Iconspeak.world napište do poznámky k objednávce “My Lost Hat”.


TO NEJLEPŠÍ NAKONEC

24. Cesta kamkoliv, to je to pravé dobrodružství.

Duše cestovatele vždycky zaplesá, když může někam vyrazit. Vyberte destinaci, objednejte první noc v hotelu, zaplaťe víkend, kupte letenku nebo jízdenku. Prostě ho pošlete na jakoukoliv cestu.

My Lost Hat na pobřeží Algarve v Portugalsku.

První noc v hotelu, letenka, jízdenka nebo víkendový pobyt může být tím správným impulsem, jak učinit vašeho cestovatele šťastným.

Autor tohoto článku, Tomáš Hájek, je fotograf, cestovatel a novinář. Pracoval v Lidových novinách, v Deníku a dodnes píše cestopisné reportáže pro mnoho dalších českých médií. Sám vede travel blog My Lost Hat (www.mylosthat.com).

Fotogalerie