Kulajda - výborná polévka z lesa

Šéfredaktorka Elly

0

Nasbírali jste si v létě a na podzim houby? Pak si můžete uvařit tuhle klasickou polévku, která voní lesem a létem. Je skvělá!

Potřebujeme

  • 250 g brambory
  • asi 200 g houby (mražené, sušené, čerstvé, zavařené)
  • 200 g hustá zakysaná smetana
  • 4 lžíce nasekaný čerstvý kopr
  • podle chuti sůl
  • špetka kmín
  • 4 kuličky nové koření
  • 6 kuliček černý pepř
  • 2 ks bobkový list
  • podle chuti ocet (nemusí být)
  • podle počtu strávníků vejce
  • asi 1,5 l masový vývar

Postup


Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.
Brambory spolu s houbami dáme vařit do vývaru, do kterého jsme přidali i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor.
V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.

Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.

Důkladně promícháme a už nevaříme.

Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.