Rybí polévka s krevetami

Šéfredaktorka Elly

0

Potřebujeme

  • odřezky a hlav ze 4 pstruhů
  • podle chuti sůl
  • 5 kuliček pepř černý celý
  • 1 ks bobkový list
  • 5 kuliček nové koření celé
  • 1 ks mrkev malá
  • 1 ks petržel malá
  • 1,5 l voda
  • NA DOKONČENÍ
  • podle potřeby olivový olej
  • 2 ks menší cibule
  • 2 stroužky česnek
  • podle chuti sůl
  • podle chuti čerstvě mletý černý pepř
  • 1 ks bobkový list
  • 250 ml bílé víno
  • 2 ks pórek (pouze bílé části)
  • 2 ks rajčata
  • 200 g filety z bílé ryby
  • 200 g loupané krevety
  • 8 ks neloupané krevety velké
  • 2 hrsti zelená petrželová nať
  • NA AÏOLI
  • 2 lžičky citronová šťáva
  • 1 stroužek prolisovaný česnek
  • 1 ks žloutek
  • 200 ml olivový olej
  • podle chuti sůl

Postup


Velká výhoda je, když máte v mrazáku připravený rybí vývar. Čas přípravy polévky se tak velice zkrátí. Potom můžete vynechat první část surovin.

Ale to doporučujeme i s klasickým masovým vývarem. Pár krabiček se silným, hodně zredukovaným, vývarem, se vždycky vejde. Použijete ho potom jako základ na rizota, omáčky, polévky. Prostě mnoho dalších jídel. Stačí si jen jednou za čas navařit zásoby.

Nejprve si připravte rybí vývar. Ten můžete mít hotový den dopředu nebo zamražený v mrazáku. Do hrnce dejte všechny potřebné suroviny. Osolte podle chuti. Přiveďte k varu, vysbírejte pěnu a vařte asi dvě hodiny, při mírné teplotě. Sceďte.

Další na přípravu je aïoli. Jde vlastně o česnekovou domácí majonézu. Její příprava je snadná. Prolisovaný česnek, žloutek, citronovou šťávu a špetku soli dejte do misky nad vodní lázeň. Míchejte metličkou do zhoustnutí, bude to trvat asi tři minuty. Dejte do robota nebo použijte úzkou nádobu a metličku na tyčovém mixéru. Šlehejte a postupně malým pramínkem přilévejte olej. Vznikne vám krásná majonéza. Dejte ji do misky a nechejte stranou.

V hrnci rozehřejte olej. Dejte osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli a na kusy nakrájená rajčata.

rybí polévka

Opékejte asi deset minut. Přidejte česnek, na kousky nakrájené bílé části pórku, bokový list a na kousky nakrájené rybí maso. Opékejte dalších pět minut. Zalijte vínem, které zprudka vyvařte. Do hrnce nalijte rybí vývar.

Ochuťte solí a pepřem (zatím trochu, dochutit můžete i později) a vařte 10 minut. Přidejte malé i velké krevety a vařte dalších 5 minut.

Polévka je téměř hotová. Nakonec přijde na řadu připravené aïoli. Do misky s aïoli dejte dvě naběračky vody z polévky a rozmíchejte metličkou nebo vidličkou. Vlijte zpět do hrnce a povařte asi tři minuty. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Na talíř rozdělte velké krevety, kusy masa a zalijte polévkou.

Jezte horké!

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz