Domácí těstoviny

Šéfredaktorka Elly

0

Až zjistíte, jak jednoduché jsou domácí těstoviny, tak už jiné nebudete chtít!

Potřebujeme

  • 100 g mouka (hladká, semolina, hrubá, nebo mix)
  • 1 ks vejce
  • 1/2 skořápky voda

Postup


Těsto můžeme vypracovat ručně, nebo použít kuchyňský robot. Perfektně se vám bude pracovat se speciální edicí robota ETA GRATUS - Maxi pasta, který má spoustu nástavců na přípravu těstovin. Vodu používáme vychlazenou, kterou odměříme v polovině skořápky z vejce, které jsme do těsta použili. Vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

Pláty, které z těsta budeme válet, by měly být stejnoměrně široké. Můžete použít klasický váleček na těsto, ale doporučuji investovat do strojku na těstoviny. Cena těch ručních začíná u 500 Kč, a pokud občas uděláte třeba jen domácí nudle do polévky, tak se takováto mašinka doma vyplatí. Nad domácí těstoviny totiž nic není. Pokud si pořídíte ETA Gratus, můžete si nástavce na těstoviny dokoupit.

Následující postup mám vychytaný svůj vlastní, možná je někdo zvyklý dělat pláty jinak, mě se osvědčil tento způsob. Z hotového těsta ukrojím kousek, který nejdříve promačkám a pak rozválím válečkem na těsto. Na strojku si nastavíme nejširší plát a projedu poprvé. Výsledný plát přeložím a projedu znova. A tak ještě asi třikrát. Může se stát, že se těsto trhá. Po několika projetích strojkem se však krásně spojí. Lepí se vám těsto na strojek? Posypejte ho trochou mouky.

Strojek nastavíme na plát, který je o stupínek tenčí než první. Opět opakujeme postup. Protlačíme, přeložíme, protlačíme, asi třikrát, čtyřikrát. Opakovaným protláčením krásně spojujeme těsto a tvarujeme pěkné pláty s rovnými okraji. Ty se nedaří úplně dokonalé, ale to vůbec nevadí.

Takto pokračujeme až do nejtenčích plátků - okolo jednoho až dvou milimetrů. Krásně hladké tenké plátky těsta necháme lehce proschnout na kuchyňské lince, asi dvacet minut. Bude se nám pak s nimi lépe pracovat.

Nyní můžeme z připraveného těsta nakrájet nožem nudličky nebo opět použít strojek na nudle, který má nástavce na různě široké nudle - tenké nudličky do polévky nebo široké nudle - tagliatelle. Plátky nemusíme krájet vůbec a máme perfektní základ na lasagne.

Hotové těstoviny dáme vařit do prudce vroucí, osolené vody. Vaří se velice krátce, podle velikosti a druhu mouky, asi pět minut.

Zdroj fotografií: Redakce Pečeně Vařeně, Euronics.cz, Pinterest.com