Články

Přírodní repelent proti klíšťatům

0

Šéfredaktorka Elly


Kdo má doma psa nebo kočku, tak určitě bojuje každý rok s klíšťaty. Můžete vyzkoušet různé obojky, "kapky" a jiné dostupné repelenty. Přípravky jsou drahé, zabírají jen na chvíli a v domácnosti s malými dětmi nebo dalšími zvířaty mohou být také poměrně nebezpečné. "Hledali jsme proto nějakou vhodnou přírodní alternativu. Díky naší chovatelce (Dášo, fakt díky) jsme ji našli a nic jiného už ani nepoužíváme. A to nejen u psa, ale i pro lidskou část naší smečky", říká Veronika z blogu S láskou.

Potřebujeme

1 lahvička Alpy

několik snítek rozmarýnu (určitě doporučuji čerstvý)

1 pytlíček hřebíčku

Postup je opravdu velice jednoduchý, posuďte sami. Do nádoby vylijeme celou lahvičku Alpy (doporučuji uschovat na přelití již hotového přípravku) a přidáme do ní všechen hřebíček a natrhané lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme louhovat minimálně 24 hodin (já nechávám 2 - 3 dny). Během louhování směs neodkrývejte - zaprvé to poměrně dost smrdí a zadruhé to může lehce snižovat účinnost. Po uplynutí požadované doby směs přeceďte a pečlivě přelijte do nádoby, kde budete přípravek uchovávat.

Použití u čtyřnohých mazlíčků

Pár kapek přípravku vmasírujte zvířeti mezi lopatky (kde si to nemůže vylizovat) a podle potřeby opakujte. Z našich zkušeností mohu říct, že dávka vydrží poměrně dlouho a my opakujeme zhruba po 3 týdnech. Můžete však klidně aplikovat před každou procházkou do přírody, kde podle vás hrozí výraznější výskyt klíšťat.

Použití u lidí

Je možné používat úplně stejným způsobem, jakým jste zvyklí od běžných repelentů. Velice vhodné je dát do lahvičky s rozprašovačem a před pobytem v lese se lehce pošplíchat. Ale stačí klidně pár kapek do dlaní a potřít s ní lýtka. Pro zvýšení účinnosti můžete trochu přípravku vetřít za uši. Nebojte, nebudete smrdět. Naopak to voní vážně příjemně.

A klíšťata už nebudou mít žádnou šanci! Navíc to nestojí téměř nic.

Za skvělý návod a fotografie děkujeme Veronice z blogu S láskou.

Fotogalerie