Články

Kompostujte v domě i v bytě

0

Šéfredaktorka Elly


Bioodpad vzniká v každé domácnosti. Slupky, zbytky od vaření, zbylé jídlo, ale třeba také papír nebo čajové sáčky. To vše a nejen to můžete odkládat do kompostéru, kde vám po nějaké době vznikne výživný kompost. To potom přidáváte k rostlinám na dvoře, zahradě nebo v bytě. Koloběh, který dává smysl.

Myslíte si, že když bydlíte v bytě, tak nemůžete kompostovat? Omyl! Pořiďte si vermikompostér. V kompostéru, který můžete umístit na balkon, na chodbu, do garáže, do kuchyně nebo kamkoliv v bytě, bydlí totiž žížaly. A ty se postarají o to, aby z biologického odpadu vznikl kvalitní kompost.

Kdo bydlí v době s dvorkem nebo zahradou, má velkou výhodu. Může si totiž ven postavit klasický kompostér. Buď si můžete koupit některý z již hotových kompostérů, který jen poskládáte nebo si můžete sestavit a vyrobit svůj vlastní. Ze dřeva, trámů, palet. Kompostovat můžete v plastovém pytli.

Na bioodpad si pořiďte zvlášť nádobu, do které budete rovnou dávat všechny kompostovatelné odpadky. Vyrábí se nádoby plastové, keramické, skleněné, kovové. Na trhu je velký výběr krásných nádob, které budou ve vaší kuchyni ozdobou. Vybírejte nádoby s odvětráváním, aby obsah nádoby zbytečně nehnil a nešířil se vám zápach v bytě. Kdo má v bytě vermikompostér, dává bioodpad přímo do něj.

Dle původu a složení rozlišujeme bioodpad

.....z domácností

.....ze zahrad

Organické zbytky a bioodpady z domácností

.....zbytky ovoce a zeleniny (včetně citrusových plodů)

.....kávové a čajové zbytky

.....zbytky pečiva

.....skořápky z vajíček a ořechů

.....lepenka, papírové kapesníky, ubrousky

.....zvadlé květiny, zemina z květináčů

.....podestýlka domácích býložravých zvířat

.....zbytky vařených jídel (brambory, těstoviny, rýže, knedlíky apod.)

Organické zbytky a bioodpady ze zahrad

.....posekaná tráva, listí, větvičky

.....plevele, zbytky ovoce, zeleniny

.....piliny, hobliny, kůra

.....popel ze dřeva

.....trus býložravých hospodářských zvířat

.....peří, chlupy, vlasy

.....stará zemina

Velký výběr různých kompostérů najdete ZDE.

Zajímavé podrobnosti o kompostování najdete na www.kompostuj.cz. Odsud jsme čerpali řadu zajímavých informací do článku.

Fotogalerie