Jak vybrat: Kuchyňského robota

0

Šéfredaktorka Elly


Vánoce jsou za dveřmi a vy určitě přemýšlíte čím obdarovat své blízké. Pomůžeme vám praktickými radami na vánoční dárky pro maminku, tatínka, manžela, sourozence, děti i přátele. Podle čeho se orientovat při výběru kuchyňského robota, odšťavňovače, pračky, sušičky nebo holícího strojku? Tyto rady se vám budou hodit nejen v předvánočním období, ale po celý rok.

Proč je dobré mít kuchyňského robota?

Odpověď na tuto otázku je nasnadě. Protože zvládne spoustu běžných kuchyňských operací za vás a ušetří vám tak čas i energii. Pořídit si můžete roboty levnější a méně vybavené nebo pomocníky kvalitnější, dražší a zároveň zvládající spoustu doplňkových činností navíc. Rozhodujte se proto i podle vašich každodenních zvyklostí. Pokud vaříte často, rozhodně není na škodu do robota investovat větší obnos peněz. Dražší roboti bývají vyrobeni z kvalitnějšího materiálu (plast je nahrazen nerezem) a zároveň toho zvládají mnohem více (ale o tom potom).

Pokud se i přes to rozhodnete zakoupit přístroj levnější, jehož většina částí (kromě ostří) bude patrně vyrobena z plastu, počítejte s tím, že postupem času vám takový robot možná nebude dostačovat a jeho životnost nejspíš též nebude taková jako u robotů kvalitnějších a dražších. Uvidíte, že multifunkčního robota se spoustou doplňkového příslušenství (které se dá u dražších robotů v budoucnu také dokoupit) si oblíbíte snadno, budete ho využívat pravidelně a najdete mu také trvalé místo přímo na vaší kuchyňské lince.

Typy a funkce

Každý kuchyňský pomocník může být vybaven jinak. V zásadě je důležité si zkontrolovat, jaký je jeho příkon. Hodnota by měla být alespoň 500 Wattů, aby se jednalo o opravdového pracovníka a ne jen simulanta pomoci. Ideální výkon motoru se ale pohybuje přibližně na 1000 W, takový robot už zaručí rychlejší a lepší výsledky a zvládá také mlít maso. S nižším příkonem to možné není, protože motor se nedostane na takový výkon, který by to umožňoval.

Určitě v nabídce narazíte i na roboty s hodnotou kolem 1400 Wattů. To už jsou ale profesionální zařízení, která zvládají pracovat s velkým množstvím surovin a jen těžko je v běžné domácnosti využijete. Pokud vám ale nedělá problém zainventovat více peněz, váš robot může být vybaven také senzorem, který sám rozpozná zaplnění nádoby a podle toho určí potřebný výkon i rychlost šlehání (nebo činnosti, kterou chcete provádět).

V sortimentu malých domácích spotřebičů najdete dva typy konstrukce kuchyňských robotů. Nabízí se jednak pohon zespodu, kdy nádobu se surovinami ze shora nasunete na nadstavec a robot je připraven k použití. Tato konstrukce ale ubírá místo přímo v nádobě a hůře se myje. Druhý, více frekventovaný typ využívá k pohonu vlastností sklopeného ramene. Které je využíváno také jako nadstavec pro různá doplňková ramena, mlýnky, apod.

Jak vybrat

Investice do kuchyňského robota není malá, proto dobře zvažte, jaké funkce využijete, na co a jak často budete robota používat. V případě, že u vás bude kuchyňský robot v provozu denně, určitě vybírejte z dražších modelů, které jsou vyrobeny z odolnějších materiálů a mají vyšší příkon.

Zajímejte se také o to, jaké funkce roboti zvládají. Základem je pět věcí – strouhání (mohou být oboustranné či jednostranné, s různou hrubostí strouhání nebo síly plátku při krájení), sekání, hnětení, šlehání a míchání. Pokud něco z toho robot, který jste si vyhlédli, nezvládá, dříve nebo později vám to určitě bude chybět. Příslušenství by mělo být vybaveno také mlýnkem na maso (ideálně s možností volit si hrubost namletí) a samozřejmostí je také dostatečně velká nádoba. U robotů kolem 1000 Wattů většinou najdete nádobu s objemem dostačujícím potřebám běžné čtyřčlenné domácnosti.

Také si promyslete, zda vám záleží na tom, jestli se bude váš nový pomocník ovládat mechanicky nebo knoflíkově. Každopádně by měl zvládnout několik rychlostních stupňů tak, abyste si při přípravě různých pokrmů mohli sami vhodně zvolit jakou rychlostí má robot pracovat. A prozkoumejte také, jakým způsobem robot pracuje – zda otáčí pouze metlou kolem její osy, nebo dokáže využít také kruhové nebo eliptické míchání (které kopíruje pohyb planet ve sluneční soustavě) a nemá tak problém promíchat také suroviny na hůře dostupných místech (dno, okraje).

Dále vybírejte podle svých specifických potřeb a podle toho, jaké úkony jste zvyklí v kuchyni provádět. Připravujete si rádi domácí těstoviny? Podívejte se po robotu, který má ve výbavě nástavce na jejich výrobu, případně se dají dokoupit k základnímu modelu.

Žijete zdravě a máte rádi ovocné šťávy? Kupte si nástavec na odšťavňování. Výběr z doplňkových nástavců je u mnoha značek velký. Můžete si dokoupit mlýnek na mouku, sadu na výrobu klobás, mlýnek na mák a ořechy, mísu na zmrzlinu nebo tvořítka na vánoční cukroví.

Doplňkové, ale důležité funkce

Při výběru kuchyňského robota, si určitě ověřte také informaci, zda má v sobě zabudovanou pojistku proti přehřátí. Každému se totiž někdy stane, že do nádoby vloží více surovin, než je robot schopný utáhnout a tomu se tak může stát, že naložené množství nezvládá. V takovém případě je vynikající, když vám pojistka činnost robota zastaví a nedojde k přehřátí jeho motoru, které může vést až k nenávratnému porouchání vašeho pomocníka.

Další pojistka, kterou jsou zejména dražší roboty vybaveny, je pojistka proti spuštění. Ta funguje jednoduše tak, že pokud máte příslušenství špatně nasazeno, nenasazeno vůbec nebo není kupříkladu zavřená nádoba na suroviny, robot se vůbec nezapne. Toto oceníte, zejména pokud máte doma děti, které mají nenechavé ruce a zkouší pomačkat kdejaké tlačítko.

Péče o spotřebič

Pokud máte domácnost vybavenou také myčkou na nádobí, pak se zajímejte o možnost mýt kuchyňský robot v myčce. Většinou je totiž možné ho rozmontovat na několik umyvatelných částí a zbude vám jedna, ve které je motor a veškeré důležité „vnitřnosti“ přístroje, která většinou zůstává neomyvatelná v myčce. Každopádně i tak si ušetříte spoustu práce ručním drhnutím nádoby a jednotlivých nadstavců.

Jednotlivé části kuchyňského robota udržujte v čistotě, dbejte na to, aby vám v nejrůznějších nástavcích nezůstávaly zbytky potravin.

Široký výběr kuchyňských robotů najdete TADY. Výběr vám usnadní žebříček nejprodávanějších modelů, recenze uživatelů, kteří robota již zakoupili, podrobný popis produktu a často řada obrázků a instruktážní videa.

Zdroj fotografií: Euronics.cz, Pinterest.com

Fotogalerie