Články

Překrásná atmosféra ve vánočním Salzburgu

0

Šéfredaktorka Elly


Navštívili jsme již mnoho adventně vyzdobených měst. Vánoční Salzburg však nad všemi vede. Tak kouzelná atmosféra není snad nikde. Velké vánoční trhy jako je Christkindlmarkt na náměstí Domplatz a Residenzplatz, které spolu úzce sousedí. Ani si nevšimnete, že jste přešli z jednoho na druhé. Trh obě náměstí vlastně propojuje a je tím největším, který ve městě najdete.

Na každém rohu můžete ochutnat skvělý svářák, punč, různé sladkosti, plněné brambory, bramboráky a jiné dobroty. Jejich vůně se mísí ve vzduchu a vy nevíte, co dobrého si dát dříve. Procházku od stánku ke stánku doporučujeme završit návštěvou překrásné katedrály, ve které se konají po celý advent koncerty a mše.

Každou středu a sobotu zde promlouvá k lidem patronka místních trhů, vánoční anděl, "Ježíška". Dívka, na kterou je každý rok vypisován konkurz. Má své čtyři pomocnice, které chodí po trhu a rozdávají dětem sladkosti.

Další kouzelný vánoční trh najdete u zámku Hellbrunn. Tady si opravdu dávají na výzdobě záležet. Všude v areálu jsou zavěšeny tisíce červených vánočních baněk. Větší i menší, je jich tady rozhodně přes deset tisíc. Víte kolik práce musí dát je všechny pověsit? Proto je určitě musíte vidět. Tento trh je menší, ale má velice romantickou atmosféru. Zasněžený park u zámku láká k procházkám, s šálkem svařeného vína v ruce.

Menší trh najdete také na náměstí Mirabellplatz. Tenhle trh nabízí, kromě všudypřítomných stánků s jídlem, pitím a dárky, bohatý kulturní program.

Co ještě nesmíte vynechat? Přeci typickou rakouskou předvánoční atrakci. Nahání hrůzu nejen dětem, ale i dospělým. Krampusi. Když pochodují městem, tak všichni prchají. Řinčí okovy, zvonci a jde z nich strach. Nádherné masky, které oblékají generace krampusů po sobě, vyrábí šikovní řezbáři. Je to umění a taková maska není úplně levná.

Proto doporučujeme vypravit se na výlet právě do Salzburgu. Bude-li to možné, jeďte alespoň na dva nebo tři dny. Ať si v klidu vše užijete.

Článek vzniknul ve spolupráci s turistickým portálem www.kamkam.eu.

Více informací najdete na: www.salzburg.info/cs

Fotogalerie