Zapečené brambory se sýrem

Šéfredaktorka Elly

0

Jídlo, se kterým se můžete také setkat pod názvem hasselback. Brambory nakrájené na plátky, plněné rozmanitými surovinami.

Potřebujeme

  • 4 ks veliké brambory
  • 4 lžíce olivový olej
  • 2 lžičky čerstvý rozmarýn (nasekaný)
  • 2 lžíce pažitka
  • 250 g gouda vcelku
  • podle chuti sůl
  • podle chuti čerstvě mletý pepř

Postup


Troubu předehřejte na 220 °C a mřížku dejte do spodní poloviny trouby.

Každou bramboru nakrájejte od začátku do konce na plátky široké 3 - 6 mm. Ale dávejte velký pozor, neprokrojte až do konce, aby plátky držely u sebe.

Snadný tip, jak bramboru neproříznou celou je, když vedle ní na délku dáte rukojeť vařečky a když krájíte, tak se vám vždycky nůž zastaví o vařečku.

Brambory dejte do zapékací misky a potřete polovinou připraveného oleje. Ze všech stran, i zespodu.

Ochuťte solí a pepřem a pečte 30 minut.

Potřete zbylou polovinou oleje a pečte dalších 20 - 30 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Sýr nakrájejte na malé tenké plátky. Pomocí malého nožíku opatrně rozevírejte jednotlivé plátky brambory a dávejte mezi ně kousky sýra.

Pokračujte až nezbyde žádný sýr a brambory jsou naplněné. Ještě můžete ochutit solí, pepřem, přidejte i rozmarýn a vraťte na 5 až 10 minut do trouby, dokud se sýr nerozpustí.

Po vytažení z trouby posypejte nasekanou pažitkou.

Zdroj receptu a fotografií: www.pickledplum.com