Články

Odpočívejte, žijte, radujte se!

0

Šéfredaktorka Elly


Také máte pocit, že jste v lednu, po vánočních svátcích, pořád nějak nedoodpočívaní? Že by to chtělo ještě denně pár hodin spánku navíc, delší víkend, klidnější pracovní dny? Možná zapomínáte odpočívat nebo neodpočíváte správně.

Máme pro vás pár tipů, které se nám osvědčily.

Spánek

Ten je ze všeho nejdůležitější. Kvalitní a zdravý spánek vás připraví na hektické pracovní dny, bude se vám ráno lépe vstávat a každodenní úkoly půjdou plnit snadněji, kdy jste dobře vyspaní. Choďte spát do dobře vyvětrané místnosti. Velice dobře se spí a dýchá, pokud máte doma čističku vzduchu.

Věnujte spánku dostatečně dlouhou dobu, která se u různých lidí liší. Před spaním nesledujte mobily, počítač, ale raději si přečtěte dobrou knihu. Uvařte si voňavý bylinkový čaj a dobrou noc :-) Kvalitnímu spánku pomohou takové drobnosti jako je voňavé a čisté ložní prádlo, pohodlné pyžamo a kvalitní matrace.

Mějte dostatek pohybu

Sport vám pomůže vypnout, odvést myšlenky od každodenních starostí, vyčistit si hlavu. Choďte co nejvíce pěšky, běhejte, vyrazte s kamarádkami do fitka. Jakýkoliv pohyb, který vás baví, se počítá. Pořiďte si fitness náramek, díky kterému budete mít přehled o tom, kolik jste za den nachodili kroků a co jste udělali pro svou dobrou kondici.

Prolenošte víkend

Nemusíte být pořád akční, jezdit na výlety a účastnit se každé akce, na kterou vás kdo pozve. Naplánujte si víkend v klidu, doma. Něco dobrého si uvařte nebo objednejte pizzu, jestli vaření nepatří mezi činnosti, které vás baví. Zahrajte si s dětmi dlouhou společenskou hru. Koukněte na dobrý film nebo si na čtečce knih přečtěte poutavou knihu. Nechejte si přinést snídani do postele, spěte do oběda a znovu běžte spát po večerníčku.

Zní to jako ráj, že ano?

Buďte šťastní!

Štěstí se samozřejmě nedá poručit. Ale co kdybyste se naučili radovat z maličkostí. Smějte se s přáteli, u vtipné komedie nebo s dětmi. Snažte se ze svého života vyloučit negativní věci, řeště problémy hned jak nastanou, ať se vám nekupí v hlavě i životě. Sepište si seznam věcí, které vás štvou a brání v tom, abyste byli uvolnění a v klidu. Snažte se je co nejdříve vyřešit.

Svíčky, polštáře a dobrá hudba

Polštářů a přikrývek není doma nikdy dost. Obklopte se měkkými předměty v obýváku i v ložnici, zapalte svíčky, uvařte si dobrý čaj nebo kávu a relaxujte s hudbou. Nechejte myšlenky plynout, odpočinou hlavě i tělu a takto si dopřejte klid alespon chvilku každý den. Časem si i rodina zvykne, že vás nemá rušit.

Fotogalerie