Recepty

Růžová valentýnská roláda

Šéfredaktorka Elly

0

Nadýchanou a chutnou roládu si můžete upéct nejen na svátek zamilovaných. A nemusí být ani růžová, pokud to není vaše oblíbená barva.

Potřebujeme

  • TĚSTO
  • 4 ks vejce
  • 20 g rozpuštěná Hera máslová příchuť
  • 150 g cukr krupice
  • 40 g podmáslí
  • trocha růžové gelové barvivo
  • 150 g polohrubá mouka
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • špetka sůl
  • KRÉM
  • 250 g plnotučný tvaroh
  • 150 g smetana ke šlehání
  • podle chuti cukr moučka
  • 1 lusk vanilka
  • DOKONČENÍ
  • na posypání moučkový cukr
  • na ozdobení ovoce

Postup


Předehřejte si troubu na 200 °C.

Do kuchyňského robota dejte šlehací metlu a na vysoké otáčky šlehejte vejce s cukrem. Až je vyšleháte do nadýchané hmoty, vypněte robota a opatrně vmíchejte rozpuštěnou Heru. V podmáslí rozmíchejte růžové gelové barvivo a přimíchejte také do sladké hmoty.

V misce promíchejte sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Jemně po částech vmíchejte ke zbylým surovinám v míse kuchyňského robota. Umíchejte těsto. Hladké a rovnoměrně zbarvené.

Připravte si plech, o velikosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho pečícím papírem, který můžete ještě zlehka potřít Herou. Na něj vylijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby.

Pečte 10 – 12 minut. Těsto se nesmí péct dlouho, protože by šlo špatně motat do tvaru rolády.

Mezitím, co se roláda peče, připravte si čistou utěrku. Tu posypejte moučkovým cukrem a ten pěkně rozetřete po celé utěrce.

Upečený plát těsta na utěrku vyklopte, sloupněte pečící papír a i utěrkou zaviňte těsto do rolády.

Máte dvě možnosti. Můžete začít motat z kratší strany. Roláda bude kratší, šnek, který vznikne uprostřed, bude zamotanější, kolečka, která ukrojíte, budou větší. Když začnete motat z delší strany, bude šnek uprostřed méně výrazný, roláda bude delší a budou z ní menší kolečka.

Zamotanou roládu nechejte vychladnout a připravte si krém

Tvaroh, cukr, vanilku a smetanu dejte šlehat do robota s metlou. Šlehejte asi tři minuty, až krém zhoustne.

Krém namažte na vychladnuté těsto, znova zamotejte do rolády a dejte vychladit do lednice.

Podávejte ozdobené ovocem, podle chuti i šlehačkou.