Jemná hovězí líčka na víně

Šéfredaktorka Elly

0

Jemné maso hovězích nebo telecích líček patří už delší dobu k oblíbeným pokrmům. Jak si doma připravit jídlo jako v michelinské restauraci? Inspirujte se naším receptem.

Potřebujeme

  • 1 kg hovězí nebo telecí líčka
  • 4 ks červená cibule
  • 250 ml portské víno
  • 500 ml hovězí vývar
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • podle chuti tymián (ideálně čerstvý)
  • na opečení olej
  • PŘÍLOHA
  • 500 g brambory
  • 500 g batáty
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • 100 ml horké mléko
  • 100 g máslo

Postup

Očistěte si líčka a nakrájejte na co nejvíce stejné kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kostičky.

Ve velkém hrnci, ideálně litinovém, si rozehřejte oleje. Líčka osolte a opepřete a ze všech stran pěkně dohněda opečte. Vyndejte z hrnce a na výpeku osmahněte cibuli. Stačí jen trochu, maximálně pět minut.

Vraťte do hrnce k cibuli líčka a zalijte portským vínem. Prudkým varem vyvařte téměř všechnu tekutinu z hrnce. Zalijte vývarem, případně i trochou vody, aby bylo maso ponořené.

Duste na mírnou teplotu. Čím déle, tím lépe, až se začne maso rozpadat. Bude to trvat déle, pokud jste nakrájeli větší kusy masa. Naopak kratší dobu při menší kouscích. Většinou maso doma dusíme asi 3 - 4 hodiny.

Těsně před dokončením si připravte pyré. Brambory a batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a společně uvařte doměkka v osolené vodě.

Rozmixujte spolu s horkým mlékem a kouskem másla do konzistence a hustoty, jakou máte rádi.

Z uvařených líček ještě můžete odvařit přebytečnou tekutinu, jestli ji v hrnci máte. Tím se omáčka zredukuje a bude dostatečně hustá.

Podávejte se sklenkou portského vína.

Náš tip na portské - od Alkohol.cz

Royal Oporto Porto Ruby

Směs mladých plných červených portských vín, zrajících minimálně 3 roky ve větších dubových tancích, zpravidla o objemu několika tisíc litrů. Víno má tmavě rubínovou barvu a zralé aroma s rafinovanou vůní lesních jahod. Prezentuje se plným tělem a harmonickou chutí. Oproti jiným rubínovým portským vínům ve své kategorii vyniká kvalitou a chutí. Doporučujeme podávat při teplotě 15-18°C.

Na dokonalou přípravu jídla má vliv také nádobí, ve kterém jídlo připravujete. Přinášíme tip na skvělý litinový hrnec značky KitchenAid.