Články

Prosluněný gurmánský víkend v Karlovicích

0

Šéfredaktorka Elly


Valašské Velké Karlovice budou o víkendu 6. a 7. října opět hostit známý Karlovský gastrofestival. Jubilejní desátý ročník této populární gastronomické akce situované do přírody Beskyd opět přináší příležitost k ochutnávkám specialit u místních hotelů a penzionů rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, farmářský trh, soutěž o nejlepší valašský frgál a klobásu, Michelinskou galavečeři i další program pro celou rodinu, letos s připomenutím 100 let vzniku Československa.

Právě tomuto výročí bude zasvěcena úvodní galavečeře První republika v pátek 5. října, vpředvečer gastrofestivalu ve Spa hotelu Lanterna přibližující gastronomii prvorepublikových noblesních restaurací i běžných domácností a to pod záštitou CzechTourism. Sobotní Barmanský večer pak představí prvorepublikovou barovou kulturu.

Hlavní program s ochutnávkami bude probíhat v sobotu a neděli nově již od 9 hodin do 18. Vstup je tradičně zdarma, což společně s pestrou nabídkou, programem pro celou rodinu a dějištěm uprostřed přírody láká každoročně desítky tisíc návštěvníků z České republiky, ale i blízkého Slovenska. Pořadatelé proto opět připravili dostatek parkovišť, kyvadlovou dopravu z centra obce z vlakového nádraží a kryté posezení pro případ chladnějšího počasí. To ale podle předpovědí nehrozí – má být slunečno s teplotami až 21°C.

„Návštěvníci si opět mohou pochutnat na nejrůznějších specialitách, od těch tradičních valašských přes zvěřinové, zabíjačkové či dobroty kysuckých zbojníků až po krajovou zážitkovou gastronomii Spa hotelu Lanterna. Nově se účastní místní hotel Babská. Jako hosté se představí kuchaři a cukráři ze sousedního Rožnova pod Radhoštěm nebo z Bistrotéky Valachy, která se otevře v listopadu ve Zlíně a u nás ji čeká veřejná předpremiéra. Mezi všemi dvanácti gastro zastávkami se hosté mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem, což akci dodává jedinečnou atmosféru. Na jedné ze zastávek bude opět velký farmářský trh, letos i se zabíjačkou a ukázkami lidových řemesel.

Chystáme i tradiční soutěž o nejlepší frgál a klobásu, kuchařské show, nebude chybět ani bohatá zábava pro děti či populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál. Pro ty, kteří přijedou do Velkých Karlovic už v pátek 5. října, chystáme zahajovací Maďarský večer u Bistra Razula, kde naši tradiční maďarští hosté uvaří guláš ze šedého skotu, maďarskou pizzu langalló, klobásy z mangalice a tradiční dezert somlói, to vše s ochutnávkou maďarských vín a pálenky,“ láká Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jenž je hlavním pořadatelem akce.

Program pro širokou veřejnost každoročně doplňují degustace pro náročné gurmány. Ve Spa hotelu Lanterna se opět uskuteční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd, k jejichž přípravě pořadatelé zvou uznávané kuchařské osobnosti oceněné michelinskou hvězdou. „Letos poprvé se přípravy menu zhostí šéfkuchař oceněný nikoli jednou, ale hned dvěma michelinskými hvězdami, Francouz Nicolas Decherchi, jenž vede restauraci Paloma v Mougins a od roku 2017 také stejnojmennou restauraci v Průhonicích u Prahy. O obě akce je enormní zájem, jsou už prakticky vyprodané,“ dodává Tomáš Blabla. Plno už je také na úvodní galavečeři První republika. Volná místa zbývají pouze na závěrečný, nedělní Degustační večer s vinařstvím Kadrnka. Vína k jednotlivým chodům uvede Jindřich Kadrnka, čerstvě oceněný jako Vinař roku 2018 v kategorii Rodinné vinařství s produkcí do 200 tisíc lahví.

Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz

Fotogalerie