Články

Novým šéfkuchařem hotelu Lanterna je Josef Tydlačka

0

Šéfredaktorka Elly


Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, jenž v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství.

„Velmi si vážíme všeho, co Pavel Václavík pro hotel udělal a jak výbornou pověst mu se svým týmem během posledních let vydobyl. S novým šéfkuchařem Josefem Tydlačkou, který po celou dobu pracoval po jeho boku, budeme v nastaveném konceptu pokračovat a dále jeho kvalitu posouvat,“ uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy, jehož je Lanterna součástí.

Josef Tydlačka má 33 let a s manželkou a dvěma dětmi žije v Halenkově, jen pár kilometrů od Velkých Karlovic. Kuchařské povolání má „v genech“: k vaření ho přivedla jeho maminka, která pracovala jako kuchařka v restauracích i hotelech. V Lanterně začal působit hned po ukončení školy – v době, kdy právě procházela rekonstrukcí a přeměnou z chátrajícího rekreačního střediska v moderní čtyřhvězdičkový hotel. Ten se v regionu následně stal průkopníkem dnes tolik oblíbeného trendu wellness hotelů a získal si množství stálých hostů i díky krajové zážitkové gastronomii.

„Když jsem do Lanterny přišel, byla zde ještě gastronomie jiná, poplatná minulé době, a já jsem měl příležitost být u jejího postupného přerodu do dnešní moderní podoby. Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat,“ popisuje Josef Tydlačka.

Stejně jako jeho předchůdce je valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie. „Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky. Také už se těším se, až našim hostům budeme moci nabízet grilování, které mám také rád. Mělo by to být už příští rok v létě po vybudování venkovní terasy,“ dodává Josef Tydlačka.

V neposlední řadě ho zajímá i gastronomie respektující speciální či dietní stravu. Zabývá se například bezlepkovou, bezlaktózovou a raw stravou nebo nízkohistaminovou dietou. „Ne každý kuchař to má rád, ale pro mě je to výzva. Přibývá hostů, kteří speciální stravu potřebují a velmi oceňují, když k jejich potřebám přistupujeme vstřícně. Baví mě hledat nové recepty a vymýšlet, co bychom jim mohli nabídnout na speciální přání,“ popisuje Josef Tydlačka.

Inspirací jsou mu vedle stáží v jiných restauracích také spolupráce s michelinskými šéfkuchaři. Spa hotel Lanterna každý rok na podzim hostí uznávané osobnosti při Karlovském gastrofestivalu. Místní kuchaři se díky tomu podílejí na přípravách Michelinských menu. „Je to vždy velmi zajímavá práce, při níž pochytíte spoustu užitečných dovedností. Jde třeba o to, jak tito špičkoví kuchaři přistupují k surovinám, o jejich tvořivost a fantazii. To je pro mě velká škola.“

Více informací o gastro nabídce spa hotelu Lanterna najdete na www.lanterna.cz

Fotogalerie