Články

4 tipy pro správné grilování uzenin

0

Šéfredaktorka Elly


Uzeniny jsou v Česku hojně konzumovanou pochoutkou, která se své oblibě těší hlavně v letní grilovací sezóně. Připravili jsme pro vás 4 tipy na výběr a přípravu té nejlepší masové večeře, kterou vám budou všichni sousedé závidět.

Marinovat či nikoliv?

Toť otázka. Marinády se používají jak kvůli dochucení, tak z důvodu křehčení masa. U uzenin nás tak bude primárně zajímat chuť. Vybrali jste klobásu výraznějšího aroma? Pak marinádu raději vynechte a dejte vyniknout samotné chuti výrobku. Pokud jste ale pořídili klasičtější kousek bez dominantní chuti, dopřejte jemu i sobě – naložte ho do pivní nebo bylinkové marinády.

Klobásy

„Kliď se s tím nožem,“ řekl každý zkušený grill master. Klobásy před grilováním nikdy nenařezávejte! To je první a zároveň nejdůležitější pravidlo. Naříznutím dáte možnost uniknout šťávám a tuku, kterým vděčíme za onu výbornou chuť. Klobása zůstane suchá a uvnitř se nikdy nevytvoří teplo nutné pro dostatečné propečení. Navíc pokud grilujeme na grilu na dřevěné uhlí, tak kapání mastnoty do ohně a uhlíků je velmi nezdravé.

Grilované párečky

Kdo jako dítě nemiloval párky, ať hodí kamenem. Studené, vařené nebo opečené na pánvi. A co teprve ty ovoněné opravdovým ohněm? Zaručujeme, že se po nich slehne zem, jen co je na stůl donesete. A ani s dipem si nemusíte dělat starosti – tuhle práci za vás vyřeší kečup a hořčice.

Variace pro zdraví, zn. chutně

Rádi byste si dopřáli chutnou klobásku a zároveň žili zdravě? Udělejte si špíz! Kromě klobásy si připravte papriku, brambory, cibuli a rajčata. Při grilování pak špíz nezapomínejte potírat olejem se směsí koření.

Vyzkoušejte na gril lahodnou uzeninu Váhala.

Staročeská klobása Váhala
Staročeská klobása je pikantní klobása s paprikou, která dodá perfektní chuť zeleninovému špízu.

Grilovací klobása Váhala
Bílá vepřová grilovací klobása nesmí chybět při žádném grilování. Dopřejte si grilování bez lepku!

Farmářská klobása tenká Váhala
Farmářská klobáska tenká je vyrobena podle staré hanácké receptury, díky tomu získala v červnu 2012 ocenění Regionální potravina Olomouckého
kraje 2012 a v březnu 2015 ocenění značkou kvality KLASA!

Špekáček bez éček od Ondřeje Slaniny
O kvalitě špekáčků se v posledních letech napsaly snad romány. Přitom příprava dobrého špekáčku je tak jednoduchá a je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích Ondřeje Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20% hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření.

Co vám nesmí chybět k pohodovému grilování? Přeci kvalitní gril! Velký výběr najdete ZDE.

Náš speciální tip

Gril, který sebou sbalíte na dovolenou, do parku, na malou terasu. Je rozehřátý během pár minut a i když je malý, je neskutečně výkoný.

Gril Tescoma Party Time

Fotogalerie