Články

Kluci v akci vaří pro dobrou věc

0

Šéfredaktorka Elly


Sledujete vaření Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny, kteří jsou známí jako Kluci v akci? Česká televize chystá již třetí benefiční speciál. Co dobrého se v něm bude vařit?

V sobotu 1. června Česká televize odvysílá již třetí benefiční speciál pořadu Kluci v akci. Tentokrát se kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina propojí s organizací Nový prostor, která již dvacet let pomáhá osobám, které se dostali do tíživé sociální a finanční situace.

Vařit budou společně s dvěma prodejci časopisu Nový prostor, konkrétně s Petrem a Tomášem. Ti byli dříve také kuchaři, než se díky alkoholu a drogám dostali na úplné dno, ze kterého se teď za pomoci Nového prostoru snaží odrazit. Petr s Tomášem připravili takzvané nízkorozpočtové menu, neboť oni sami pořádají v denním centru NP kurzy levného vaření pro ostatní prodejce. Menu sestává z Cibulové polévky, Gratinovaných Portobell s modrým sýrem a Kuřecí rolády s vaječnou faší.

Během vysílání pořadu budou diváci vyzývání k zasílání dárcovských SMS, které poputují na podporu prodejců. Nový prostor můžete podpořit i vy, stačí zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS NP 30 nebo DMS NP 60 nebo DMS NP 90 na telefonní číslo 87 777.

KluciVakci-NP-26.jpg (62 KB)

Cibulová polévka

4-6 porcí

  • 6 lžic oleje
  • 30 g másla
  • 3 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • mletý pepř

krutony

  • veka či starší pečivo
  • máslo

Cibuli nakrájíme na klínky, jarní cibulku na kolečka – do základu použijeme jen bílou část, zelenou ponecháme na podávání (aby neztratila hezkou zelenou barvu).
V hrnci rozehřejeme olej a máslo, cibule opečeme dosklovata a zalijeme horkým vývarem. Povaříme asi 10 minut a dochutíme solí a mletým pepřem.

Pečivo nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.

KluciVakci-NP-79.jpg (75 KB)

Gratinovaná portobella s modrým sýrem

4 porce

  • 4 portobella
  • olej
  • 1 šalotka
  • 100 g sýru s modrou plísní (niva)
  • mletý pepř
  • sůl

Z hub odkrojíme nožičky, které nadrobno nakrájíme.

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šalotku, nožičky hub, osolíme a opepříme. Hlavičky portobell obrátíme vrchem dolů na plech vyložený pečicím papírem a do houbových mističek navršíme směs, posypeme sýrem a v troubě zprudka a krátce zapečeme při 200 °C.

KluciVakci-NP-80.jpg (82 KB)

Kuřecí roláda s vaječnou fáší

6 porcí

  • 1 celé kuře
  • 1 cibule
  • 1 čerstvá kapie
  • 150 g šunky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • 1 jarní cibulka (zelená část)
  • hrst hrášku

Kuře vykostíme, skelet použijeme na kuřecí vývar.

Na oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, kapii a šunku, vmícháme vejce, osolíme, opepříme, odstavíme a přidáme hrášek a zelenou část jarní cibulky.

Na upravený plát masa navršíme směs, zarolujeme, svážeme kuchařským provázkem, vložíme do pekáče, poklademe máslem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi hodinu dozlatova. Podáváme se šťouchanými brambory.

Zdroj: tisková zpráva

Fotogalerie