Salát s jablky, ořechy a křupavými lístky šalvěje

vejinek

0

Věřili byste, že tento salát je "protistresový"? Je to díky látkám, které obsahují vlašské ořechy a šalvěj. Navíc díky našemu receptu objevíte křupavé opečené lístky šalvěje, které si zamilujete.

Potřebujeme

  • Salát:
  • 5 šalvějových lístků
  • 100g vlašských ořechů
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • ledový salát , případně směs salátů
  • Zálivka:
  • 3 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
  • 1 lžička bílého vinného octu
  • špetka soli
  • pepř
  • 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
  • 4 lístky šalvěje na ozdobu

Postup

Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy , asi 3 minuty na střední stupeň, přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut až jablíčka začnou chytat zlatou barvu.

Na zálivku dobře smícháme všechny ingredience

4 zbylé lístky šalvěje osmažíme nasucho na pánvi

Na talíře dáme natrhané lístky salátu , přidáme jablka a ořechy a křupavé lístky šalvěje

K podávání je ideální náš oblíbený chleba bez hnětení – pro tentokrát jsem do něj přidala vlašské ořechy.

Salát nejenže je neskutečně dobrý, ale je také velmi zdravý

Šalvěj má blahodárné účinky na naše trávení. Pomáhá proti plynatosti, stimuluje trávení a funkci žlučníku.

Má i celkově uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti.

A tento účinek ještě umocňují i vlašské ořechy , které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.