Články

Osvěžte se domácími pochoutkami!

0

Adam Pencev

Letní měsíce se pomalu blíží a inspirace na příjemné osvěžení není nikdy dost! Ať už jste milovníci smetanových zmrzlin, nebo dáváte přednost ovocným sorbetům, chutné ochlazení můžete připravovat v pohodlí vašeho domova. Usnadněte si výrobu se šikovnými pomocníky, díky nimž si budete moci vmžiku dopřát chladivé dobroty!


Léto je jako dělané na pořádný kopec zmrzliny – a co teprve té domácí! Ať už jste milovníky zmražených jogurtů, ovocných sorbetů, ledové tříště nebo smetanové zmrzliny, všechny tyto pochoutky si můžete vyrobit doma přesně podle vaší chuti. Osvěžující dobroty budete mít připravené raz dva, a navíc bez zbytečného množství cukru. Stačit vám bude jen pár ingrediencí a šikovný pomocník v podobě jogurtovače nebo zmrzlinovače dle vašich preferencí.

Jak na skvělou domácí zmrzlinu?

Při přípravě dokonalé domácí zmrzky se neobejdete bez zmrzlinovače! Říkáte si, že stačí mrazák a miska? Kdepak! Ve většině takových případů se z vytoužené zmrzliny stane tvrdý kus zmrzlé hmoty s křupavými krystaly. Zmrzlinovače vám ale vykouzlí lahodnou jemnou zmrzlinu, po které se budete moci utlouct. Věřte, že na tento šikovný, cenově dostupný přístroj nedáte, nejen v létě, dopustit.


Jaký zmrzlinovač vybrat?

Při koupi nového zmrzlinovače byste měli pravděpodobně nejvíce zohlednit objem mísy. Ten by se měl odvíjet od toho, pro kolik lidí budete domácí ledovou pochoutku připravovat. Není totiž nic horšího než nedostatek zmrzliny! Zmrzlinovače seženete s objemem již od 0,3 l, nejčastěji se však prodávají zmrzlinovače s objemem mísy 1–2 l.
Pokud chcete dát přednost levnější variantě, sáhněte po zmrzlinovači, který je vyroben z větší části z plastu. Myslete ale na to, že je jeho životnost přece jen nižší než životnost mohutných kovových modelů.

Maková zmrzlina

Příjemné letní osvěžení si vychutnáte v podobě netradiční makové zmrzliny. Pokud jste milovníky máku, rozhodně tuhle pochoutku musíte vyzkoušet.

Na necelých 700 g (6–8 porcí) budete potřebovat:

250 g zakysané smetany
250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
6 PL máku
8–10 PL moučkového cukru
1 vanilkový cukr


Postup je jednoduchý. Jako první vyšlehejte zakysanou smetanu spolu s tvarohem do hladkého krému. Následně zašlehejte všechny suché ingredience do krému. Nakonec lehce vmíchejte do tuha vyšlehanou smetanu. Vzniklý krém dejte do zmrzlinovače a pak už si jen vychutnávejte!

Osvěžující ovocný sorbet

Pokud nejste milovníky smetanových zmrzlin, dejte si svěží pochoutku zvanou sorbet. Ten můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, na které máte chuť. A protože meloun a citrony k létu neodmyslitelně patří, máme pro vás recept na tento skvělý melounovo-citronový sorbet.

Na 4–6 porcí budete potřebovat:


500 g dužiny z vodního melounu (bez pecek)
100 g třtinového cukru krupice
120 ml vody
citronová kůra z půlky citronu
čerstvá šťáva z jednoho citronu

Jako první svařte vodu s citronovou kůrou vcelku a cukrem, dokud se nerozpustí. Rozvar nechte vystydnout, vyjměte z něj citronovou kůru a smíchejte ho s důkladně rozmixovanou melounovou dužinou. Vzniklou směs nalijte do zmrzlinovače a je hotovo!


Domácí jogurt

Domácí je zkrátka domácí! Vytvořte si doma jogurt podle vaší chuti. Budete k tomu potřebovat jogurtovač, který práci udělá za vás. Jeho hlavní úlohou je vytvořit ideální prostředí pro snadné množení bakterií. Nemusíte se bát slova bakterie, tyto bakterie jsou žádoucí pro správné fungování trávicího traktu a lidské obecně. Jsou nezbytnou součástí jogurtu a za pomoci cukru se přemění na kyselinu mléčnou.


Jogurtovač má tři hlavní výhody. Díky domácí výrobě do znovupoužitelných skleniček redukujete množství vytvořeného odpadu a jste o krok blíže k ekologickému životu. Vytvářením vlastního jogurtu také ušetříte, výroba vás vyjde na zlomek ceny jogurtu z obchodu. A co je nejlepší? Přesně víte, co jste do jogurtu přidali a přizpůsobíte jej vašim preferencím – můžete se tedy vyhnout nadbytečnému cukru, škrobu, barvivům atd. Teď už stačí znát jen správný postup!

Výroba jogurtu v jogurtovači je skutečně snadná. Do skleniček přidáte jogurtovou kulturu nebo trochu bílého jogurtu, mléko a dobře promícháte s jogurtem. Pak už jen nechte jogurtovač pracovat! Do hotového jogurtu můžete přidat čerstvé ovoce, džem, oříšky, zkrátka cokoliv, na co máte chuť. Budete-li potřebovat ochlazení, udělejte si ve zmrzlinovači Frozen Yogurt (mrazený jogurt), po němž se budete ještě dlouho olizovat.

Fotogalerie