Kroupy: Téměř zapomenutá potravina
Naše babičky, prababičky a jejich babičky s kroupami v kuchyni běžně počítaly. Kroupy byly oblíbenou a často používanou potravinou. Dnes si je dopřejeme maximálně o Vánocích do houbového kuby nebo občas do uzené polévky. Je to škoda. Protože kromě toho, že jsou velice chutné, tak jsou i zdravé.
Když tedy začnete mít pocit, že chcete udělat něco pro své zdraví a zároveň oprášit tradici, zařaďte kroupy do svého jídelníčku. Občas si odpusťte stále dokola opakované přílohové trio - brambory, těstoviny, rýže a uvidíte, že budete velice příjemně překvapeni.
Kroupy vznikají obroušením ječmene. Obsahují hodně vlákniny, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy. Jsou cenné také pro vysoký obsah vitamínu B a křemíku. Díky tomu působí protizánětlivě.
Při vaření krup mějte na paměti, že hodně zvětší svůj objem. Až třikrát. K obědu pro celou rodinu vám tak může stačit třeba jen půl pytlíku ječných krup. Použijte kroupy jako přílohu nebo jako zavářku do různých polévek. Taková uzená polévka s masem, vejcem a kroupami! Mňam! Nebo kroupová polévka s kořenovou zeleninou, do které přidáte houby.
Moderní a velice chutné je orzotto. Co to je? Jde vlastně o obdobu italské rizota, jen místo rýže použijete kroupy. Tohle jídlo si můžete připravit na stovky způsobů, stejně jako rizoto. Jde o specialitu italského regionu Friuli Venezia Giulia. Příprava orzotta je naprosto stejná, jako u rizota. Podrobný návod jak na rizoto najdete tady a vy si v něm jen nahradíte rýží kroupami.
Vyzkoušejte různé studené i teplé saláty se zeleninou, zapečené pokrmy, uvařené kroupy pomelte a připravte z nich placičky. Fantazii se meze nekladou. Inspiraci najdete v našem albu na facebooku.
Příjemné je, že k uvaření krup potřebujete jen kvalitní hrnec s poklicí. K přípravě nejrůznějších zapékaných pokrmů pak doporučujeme mít doma po ruce přístroj ETA Pečenka.
Náš tip
Zkombinujte kroupy s pohankou a zeleninou. Připravíte tak skvělé jídlo! Recept najdete TADY.