Mazanec - historie a vychytávky

0

Šéfredaktorka Elly


Plánujete pečení velikonočního mazance nebo si ho raději koupíte v obchodě? Víte proč se vůbec mazanec peče? Máme pro vás pár zajímavých informací a rad. Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz.

Jaká je historie mazance a proč se pekl na Velikonoce?

Jedná se o tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli. Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli „svaté pomazání“. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec. I když dnes hospodyňky s mazancem do kostela pro pomazání nechodí, tradice pečení mazance na Velikonoce zůstala pevně zakořeněna, stejně jako vánočka na Vánoce. Tradice pečení mazance je velmi rozsáhlá, některé z receptů jsou zachovány až z šestnáctého století. Mazanec byl vzácností, díky surovinám jako cukr nebo smetana si jej nemohli dovolit všichni, takže vznikaly i varianty bez cukru, aby si jej mohli užít i chudší domácnosti. Bohatší hospodyně jej zdobily mandlemi a do těsta dávaly rozinky. Obliba mazance roste i dnes, velikonoční svátky jsou s ním pevně spjaty.

Jaké máme rady pro pečení mazance?

Důležité je použít ty nejlepší možné suroviny. Výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku, kvalitní a čerstvé droždí, voňavé hrozinky. Při zadělávání těsta doporučuji použít robota, který těsto správně a pořádně prohněte.
Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Dejte přípravě mazance dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut. Nezapomeňte po vykynutí říznou na mazanci kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne.
Před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil.

Co budete potřebovat při pečení mazance?

Práci vám usnadní kvalitní kuchyňský robot, který zpracuje kynuté těsto bez námahy a za pár minut.

Máte pořádnou troubu? Na té při pečení záleží nejvíce. Musí péct rovnoměrně a mít přesné měření teploty. Vychytávky navíc, jako je teplotní sonda nebo parní režim, určitě uvítáte.

Recept na mazanec najdete TADY.

Další zajímavé recepty najdete na webu Pečení je radost.

Tvarohový mazanec

Mandlový mazanec

Špaldové mazanečky

Hrnkový mazanec

Fotogalerie