Mazanec - historie a vychytávky
Plánujete pečení velikonočního mazance nebo si ho raději koupíte v obchodě? Víte proč se vůbec mazanec peče? Máme pro vás pár zajímavých informací a rad. Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz.
Jaká je historie mazance a proč se pekl na Velikonoce?
Jedná se o tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli. Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli „svaté pomazání“. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec. I když dnes hospodyňky s mazancem do kostela pro pomazání nechodí, tradice pečení mazance na Velikonoce zůstala pevně zakořeněna, stejně jako vánočka na Vánoce. Tradice pečení mazance je velmi rozsáhlá, některé z receptů jsou zachovány až z šestnáctého století. Mazanec byl vzácností, díky surovinám jako cukr nebo smetana si jej nemohli dovolit všichni, takže vznikaly i varianty bez cukru, aby si jej mohli užít i chudší domácnosti. Bohatší hospodyně jej zdobily mandlemi a do těsta dávaly rozinky. Obliba mazance roste i dnes, velikonoční svátky jsou s ním pevně spjaty.
Jaké máme rady pro pečení mazance?
Důležité je použít ty nejlepší možné suroviny. Výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku, kvalitní a čerstvé droždí, voňavé hrozinky. Při zadělávání těsta doporučuji použít robota, který těsto správně a pořádně prohněte.
Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Dejte přípravě mazance dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut. Nezapomeňte po vykynutí říznou na mazanci kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne.
Před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil.
Co budete potřebovat při pečení mazance?
Práci vám usnadní kvalitní kuchyňský robot, který zpracuje kynuté těsto bez námahy a za pár minut.
Máte pořádnou troubu? Na té při pečení záleží nejvíce. Musí péct rovnoměrně a mít přesné měření teploty. Vychytávky navíc, jako je teplotní sonda nebo parní režim, určitě uvítáte.
Recept na mazanec najdete TADY.