Už jste letos ochutnali český chřest?

0

Šéfredaktorka Elly

Český chřest je vyhlášený po celém světa a opravdu chutný. Jestliže jste chřest zatím nevyzkoušeli, určitě doporučujeme. A je jedno, jestli sáhnete po zeleném nebo bílém chřestu. Kromě toho, že výborně chutná, tak má i léčivé účinky.

Chřest, latinsky Asparagus officinalis, znali už lidé staré Číny a Egypta. Zajímavostí je, že ještě na začátku 20. století se v České republice pěstoval ve velkém a vyvážel se do celé Evropy. Postupně se ale od jeho pěstování ustupovalo a dlouho se k nám dovážel ze zahraničí. Proto byl dražší a rozhodně ne tak chutný jako čerstvý chřest od nás.

Už je to pár let, kdy byla tradice českého chřestu obnovena. Můžeme si tak opět kupovat český chřest, třeba na trzích nebo v supermarketech. Více informací najdete na webu www.ceskychrest.cz.

Pěstování chřestu

... není úplně jednoduché a vyžaduje trpělivost, protože první výhony můžeme sklízet až třetí rok od výsadby. Má rád teplá a slunná stanoviště a přílišná zálivka mu škodí.

Proč právě chřest?

Chřest je zásobárnou obrovského množství zdravých živin a lze ho bez nadsázky označit za „zeleninu mládí“.
Je opravdovým zdrojem mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.

V některých zemích je chřest po mnoho generací považován za účinné přírodní tonikum a afrodiziakum. Vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu toho pravého přítele naší fyzické i psychické kondice, je bezesporu jedním z druhů zeleniny, které bychom nazvali elixírem mládí.

Značný obsah vlákniny je prospěšný našemu zažívání. Povzbuzuje látkovou výměnu, čistí ledviny a podporuje vylučování vody z organizmu – působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat usazených škodlivin. Jeho účinky ocení i lidé trpící kožními problémy, ekzémem, akné, cukrovkou a jinými potížemi spojenými s látkovou výměnou.

Zdravému člověku obecně nehrozí při jeho časté konzumaci žádné zdravotní potíže, jen lidé, kteří trpí překyselením organismu (dnou), by měli chřest konzumovat jen velmi zřídka nebo vůbec, protože obsahuje vyšší hladiny purinu, látky, která zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle.

Jak si s chřestem poradit v kuchyni?

Velkou výhodou chřestu je, že ho můžeme zpracovávat na mnoho různých způsobů. Velmi oblíbená je např. chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin, na pizzu nebo jako příloha k masovým pokrmům. Zelený chřest často není potřeba loupat, pokud jsou jeho výhony mladé a křehké, bílý chřest loupeme nejlépe pomocí škrabky na brambory.

Pokud ho chceme uvařit vcelku jako přílohu, doporučuje se ho vkládat do lehce osolené vody svázaný dohromady, což zamezí jeho polámání a rozvaření. Takto povařený chřest pak můžeme použít pro přípravu dalších pokrmů, vynikající je ovšem i samotný, postrouhaný sýrem nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.

Dalším pozitivem chřestu je, že má vysokou výživnou a přitom nízkou kalorickou hodnotu, je proto skvělý jako potravina při redukčních dietách, kdy nám dodá spoustu důležitých živin při nízké energetické hodnotě.

Tipy na vyzkoušené recepty

Chřestový koláč s anglickou slaninou

Chřestové špagety

Fotogalerie