
Zelňačka: Oblíbená polévka nejen na zimu
Kysané zelí je velice zdravé a prospěšné pro naše tělo. A tahle polévka je navíc výtečná klasika!
Potřebujeme
- 400 g kysané zelí
- 4 ks pikantní klobásy
- 2 ks cibule
- 5 ks brambory
- 1 lžíce paprika sladká
- podle chuti sůl
- podle chtu pepř černý
- 2 lžíce hladká mouka
- sádlo
Postup
Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostičky. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibulku do sklovata. Přidáme kolečka klobásy a ještě asi pět minut opékáme. Zaprášíme moukou, důkladně mícháme asi dvě minutky, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme asi litrem a půl vody. Tu můžeme, podle chuti, ještě přidat.
Do polévky vlijeme zelí, i s nálevem a vaříme asi půl hodinky.
Mezitím si v jiném hrnci uvaříme v osolené vodě brambory. Uvařené je scedíme a vsypeme do polévky, před koncem vaření.
Polévku dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i trochu smetany.


