Buďte hygge i v kuchyni

0

Šéfredaktorka Elly


Dánsko patří, podle nejrůznějších průzkumů, mezi nejšťastnější národy světa. Čím to asi je? Určitě jste už slyšeli výraz "hygge". Pochází právě ze skandinávských zemí a jeho význam se nedá popsat jedním slovem. Dal by se nahradit výrazy jako pohoda, klid, příjemná atmosféra, pocit štěstí z malých věcí. Jsou to malé, ale vlastně velké radosti, které můžete zažívat každý den, každou hodinu.

Hygge je ta chvíle, kdy se po únavném dni natáhnete se sklenkou vína ke krbu, kdy ve slunečném počasí sjíždíte krásnou alpskou sjezdovku, kdy čtete úžasnou knihu s šálkem čaje v ruce. Je to prostě umění udělat si hezký život z maličkostí.

My pro vás dnes máme nápady na hygge jídla. Taková, která vás dostanou do pohody. Navodí příjemnou atmosféru a vy se budete cítit prostě a jen tak hygge...

Snídaně

Upečte si ke snídani čerstvé skořicové šneky. Nebo čerstvou křupavou housku, kterou namažete domácím máslem a džemem. Už jen výroba domácího másla je dostatečně hygge. Zajděte si na farmu s konvičkou pro čerstvé mléko, sbírejte smetanu a potom se potěšte tím, jak vám vzniká domácí máslo. Stačí vám k tomu spolehlivý robot se šlehací metlou.

Skvělá hygge snídaně jsou také lívance ze všech možných i nemožných druhů těsta. Ozdobte je šlehačkou, zakysanou smetanou, ořechy (ty jsou super na dobré nervy), ovocem, javorovým sirupem, čokoládou. Ach! Už jste na ně také dostali chuť?

Oběd

Máte raději lehký studený oběd nebo polévku s teplým hlavním jídlem? Každý to má jinak a často záleží na možnostech všedních dnů, jestli si sbalíte do školy nebo práce svačinu a teplé jídlo vás čeká až doma. Ať tak či tak, i polední jídlo může být hygge.

Zabalte si do krabičky kousek celozrnné bagety, avokádo a domácí gravlax - tedy marinovaného lososa. Jeho příprava je snadná a zvládnete ji za pár dnů doma, v lednici. Další skvělá kombinace "do krabičky" je chléb s máslem, vajíčkem, avokádem a ředkvičkami. Ta chuť!

Často nám v poledne stačí sytá, hustá polévka. Zahřeje, zasytí a navodí ten správný hygge pocit. Třeba dýňová, mrkvová se zázvorem nebo kulajda. Polévky se nám hodí hlavně v chladném a pošmourném počasí. Ve dnech, kdy je venku zataženo, mrazivo nebo déšť.

Večeře

Podvečer. Čas, kdy se většina z nás schází doma. Rodiče z práce, děti z kroužků, od učení nebo z návštěvy kamarádů. Přichází ten správný hygge čas. Pohoda. A tyhle chvíle je potřeba ještě potvrdit dobrým jídlem.

Určitě vždycky zaboduje kus pečeného masa. Uvnitř je maso šťavnaté, zvenčí křupavé. Třeba vepřová panenka v hořčici. Často však stačí nápaditě upečené "obyčejné" brambory. V mnoha rodinách jsou populární pečáky. Brambory oloupané, nakrájené na plátky, lehce potřené olejem, ochucené solí a kmínem a upečené na vyšší teplotu dokřupava. Brambory se nafouknou a chutnají prostě skvěle.

Děti i dospělí milují masové kuličky na všechny možné způsoby. S rajskou i smetanovou omáčkou, s rýží, kaší, hranolky.

Které jídlo je pro vás hygge? Diskutujte s námi a podělte se o oblíbené recepty.

Fotogalerie